Свет

Почеле припреме: Руси и Белоруси марширају заједно на Паради победе?

Амбасадор Белорусије је рекао да је фокусиран на економским аспектима учешћа "у контексту наставка активног рада у руским регионима"
Почеле припреме: Руси и Белоруси марширају заједно на Паради победе?© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Представници Русије и Белорусије раде на учешћу белоруске војске на Паради победе у Москви 2025. године, саопштила је амбасада Белорусије у Москви.

Амбасада је на Телеграму објавила да је недавно именовани амбасадор Белорусије Александар Рогожник уручио копије акредитива заменику министра иностраних послова Руске Федерације Михаилу Галужину. Како је наведено, дипломате су разговарале о различитим аспектима интеракције између две земље.

"Договорили смо се да следеће године разрадимо учешће белоруске војске на Паради поводом 80. годишњице победе у Москви", наводи се у саопштењу амбасаде.

Истиче се да се амбасадор Белорусије фокусирао на економске аспекте учешћа "у контексту наставка активног рада у руским регионима".

Учесници састанка су се сагласили о важности заједничких напора за развој индустријске сарадње и решавање заједничког задатка постизања технолошког суверенитета.

Потврдили смо фокус на координацији рада на међународним платформама и у интеграционим форматима, Александар Рогожник је захвалио руској делегацији на доследној подршци Белорусије по питању приступања ШОС-у.

Саговорници су такође разговарали о "питањима међуресорне сарадње министарстава спољних послова и напретку примене договора које су постигли ресорни министри, а размотрили су и распоред непосредних контаката на различитим нивоима", стоји у саопштењу амбасада.

image