Свет

Лекар који уверава јавност да је Бајден здрав је пријатељ и пословни партнер председничке породице

"Њујорк тајмс" је у понедељак објавио да се О'Конор састао са специјалистом за Паркинсонову болест који је посетио Белу кућу осам пута у осам месеци, чиме је покренута нова рунда спекулација о Бајденовом здравственом стању
Лекар који уверава јавност да је Бајден здрав је пријатељ и пословни партнер председничке породице© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Амерички председник Џозеф Бајден ослањао се на оптимистичне процене лекара Беле куће Кевина О'Конора о његовом здрављу, како би убедио гласаче да је способан да обавља председничку функцију.

Међутим, "Политико" пише да је О'Конор близак са председничком породицом, као и да је некадашњи пословни сарадник председниковог брата.

Када је Бајденов брат Џим 2017. покушавао да обезбеди уговоре са америчким Министарством за ветеране, О'Конор га је упознао са медицинским тимом повезаним са војском и пратио га на састанку са управником једне болнице, наводи амерички магазин.

"Ви и ваш тим јасно делите нашу визију", написао је О'Конор управнику болнице након пословног састанка.

Везе тог лекара и породице Бајден превазилазе само пословну сферу. У изјави из 2018, председникова снаја Сара Бајден описала је О'Конора као "пријатеља" који је њеној породици често давао медицинске савете.

Када је Џозеф Бајден напустио место потпредседника, О'Конор - лекар ког му је доделила влада - послао је мејлове многим члановима Бајденовог тима, наводећи: "Сви сте били заиста важан део мог живота."

"Њујорк тајмс" је у понедељак објавио да се О'Конор састао са специјалистом за Паркинсонову болест који је посетио Белу кућу осам пута у осам месеци, чиме је покренута нова рунда спекулација о Бајденовом здравственом стању.

Стручњаци за здравље председника и дуга историја медицинских заташкавања, указују на то да блиске личне везе између породице Бајден и О'Конора представљају проблем, као и да се доводи у питање кредибилитет лекара Беле куће да тачно пренесе стање здравља свог послодавца.

image