Свет

Награда за пољску верност НАТО-у: САД одобриле нови кредит за модернизацију војске

Пољска тренутно троши четири одсто БДП-а на одбрану, највише од свих НАТО чланица, а уз то је и домаћин америчким и савезничким трупама
Награда за пољску верност НАТО-у: САД одобриле нови кредит за модернизацију војскеGetty © Photo by Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Влада Сједињених Америчких Држава одобрила је Пољској други зајам од две милијарде долара као страно војно финансирање а зарад јачања источног крила НАТО-a.

"Пољска је чврст савезник САД, а овај споразум ће додатно ојачати источни бок НАТО-а. Пољска предузима велики програм војне модернизације, укључујући куповину америчке одбрамбене опреме као што су авиони Ф-35, ракетни системи ′патриот′ и главни борбени тенкови ′абрамс′", саопштио је Стејт департмент.

Наведено је и да је Пољска лидер у Северноатлантској алијанси, те да тренутно троши четири одсто БДП-а на одбрану, највише од свих НАТО чланица.

Такође, Пољска је домаћин хиљадама америчких и савезничких војника, укључујући штаб америчког корпуса у Познању.

Средства од америчког зајма помоћи ће бржу модернизацију пољске војне одбране, то јест набавку одбрамбеног наоружања из САД.

"Кредит ће унапредити напоре Пољске за модернизацију војске у широком спектру способности, значајно доприносећи јачању одбране источног крила НАТО-а, закључује се у саопштењу Стејт департмента.

Вести о кредиту стижу пошто је Владимир Зеленски с пољским премијером Доналдом Туском потписао безбедносни споразум, и поручио да заједно с Варшавом припрема посебан механизам који ће Пољској омогућити да обара руске ракете и дронове изнад Украјине који лете ка пољској територији.

image