Свет

Куба спречила унос оружја из САД: Покушај дестабилизације земље

Кубанске власти тврде да иза свега стоји план напада на острво с америчке територије
Куба спречила унос оружја из САД: Покушај дестабилизације земљеGetty © Zerbor

Куба је осујетила заверу да се оружје и муниција унесу на њену територију из Сједињених Америчких Држава, а ухапшено је око 30 особа укључених у покушај дестабилизације владе ове карипске земље, саопштио је званичник Министарства унутрашњих послова Кубе.

Куба је детаље завере први пут открила у децембру, када су власти саопштиле да је Кубанац Арденис Гарсија који живи у САД стигао на острво морским путем наоружан, како би регрутовао нове чланове за своју групу, преноси Ројтерс.

Према речима кубанског истражитеља Виктора Алвареза, након седмомесечне истраге откривен је план у којем је учествовало 32 грађанина Кубе, али и група са седиштем у САД под називом "Нуева национ кубана" (Нова кубанска нација), за коју кубанске власти тврде да планира нападе на Кубу са америчке територије.

Кубански званичници су саопштили да се Гарсија налази у притвору на Куби, и да се у САД суочава с оптужбама за трговину људима. Такође, да су америчке владине агенције обавештене о резултатима истраге.

"Појединци настављају некажњено да делују на територији Северне Америке, организујући, финансирајући и подржавајући активности насилне природе у циљу подривања унутрашњег поретка наше земље", рекао је Алварез.

Стејт департмент је пак одговорио Ројтерсу да је упознат с најновијим оптужбама с Кубе, те да "амерички органи кривично гоне појединце на основу закона САД, а не  на основу упутства страних влада".

Иначе, Куба је у децембру објавила листу страних држављана и група, укључујући "Нуева национ кубана", који оптужује за умешаност у тероризам.

На листи се налазе на десетине особа, за које Куба тврди да су умешани у бомбашке нападе на хотеле, подстицање немира и покушаје убиства бившег председника Фидела Кастра.

image