Свет

Тим западних стручњака тврди: Број жртава у Појасу Газе је пет пута већи од пријављеног

Према проценама тима, Газа је од почетка сукоба изгубила седам до девет одсто становништва
Тим западних стручњака тврди: Број жртава у Појасу Газе је пет пута већи од пријављеногGetty © Amir Levy

Стваран број жртава у рату у Гази могао би да премаши 186.000, што је пет пута више од 37.396 које су прошлог месеца пријавиле здравствене власти енклаве, наводи се у новој студији објављеној у медицинском часопису "Лансет".

Иако израелске власти већ дуже време оспоравају бројке палестинског Министарства здравља, УН их прихвата као поуздане, а израелска војска тихо признаје да су тачне. Према тврдњама тима састављеног од британских, америчких и канадских научника, ова бројка би могла да порасте на 186.000, уколико би се рачунале "индиректне смрти"

"Индиректне смрти", како се наводи, укључују оне који су умрли од болести, глади, жеђи и изложености (лошим животним условима).

"У недавним сукобима, број индиректних жртава је три до 15 пута већи од броја директних жртава. Примењујући конзервативну процену да за сваку директну има четири индиректне смрти, на основу 37.396 пријављених смртних случајева, могуће је проценити да је стваран број жртава у сукобу у Гази око 186.000 или чак више од тога", пише у чланку.

То би значило да је Газа, која је пре рата имала око 2,3 милиона становника, изгубила између седам и девет одсто популације.

"Неопходан је непосредан и хитан прекид ватре у Појасу Газе, праћен мерама које ће омогућити дистрибуцију медицинских потрепштина, хране, чисте воде и других ресурса за основне људске потребе", тврде аутори, додајући да је Израел пред Међународним судом правде обавезан да документује и сачува доказе који би могли да потврде његову умешаност у геноцид.

После девет месеци борби, Израел се нашао под међународним притиском да заустави своју војну кампању у Гази. Иако је Хамас прихватио предлог о прекиду ватре који спонзоришу САД, израелски премијер Бенјамин Нетајаху изјавио је у недељу да сваки потенцијални договор мора омогућити Израелу да настави борбе док се не испуне сви његови ратни циљеви – који укључују уништавање Хамасових војних способности.

image