Свет

Американци више не верују у амерички сан, а ни својој влади

Према истраживачком центру Пју, само 53 одсто анкетираних још верује у „амерички сан“, 41 одсто верује да су Американци пре могли да га остваре али да то више нису, док шест одсто тврди да то никад није било могуће
Американци више не верују у амерички сан, а ни својој владиGetty © Mario Tama

У САД, у позадини политичке кризе и предстојећих председничких избора у новембру, све чешће се чују песимистична предвиђања о будућности Америке, па и гласови о скором паду "империје". Ово потврђују и социолошка истраживања, која редовно спроводе амерички истраживачки центри, пише руски сајт "Катехон".

Анкета Кејто института показује је да значајан део младих Американаца дели негативна осећања у вези са оснивањем земље и Уставом САД.

Отприлике трећина, или 34 одсто Американаца млађих од 35 година, има негативан став према америчкој историји, или их једноставно није брига. Више од четвртине (28 одсто) Американаца старости од 35 до 54 године, и 12 одсто Американаца старијих од 55 година, имају сличне, негативне ставове о историји своје земље.

Скоро три четвртине, односно 74 одсто, страхује да би Американци, "уколико не буду опрезни", могли изгубити "слободе које сада уживају". Седамдесет одсто Американаца верује да се потписници Декларације о независности данас не би сложили са начином на који се примењује Устав.

Значајно је и да су многа питања у анкети Кејто института посвећена теми криминала и односа према државној репресији, што показује тренутну атмосферу у САД.

И демократе и републиканци дају приоритет већини права које им гарантује Устав. На пример, велика већина на обе стране подједнако цени право на једнакост пред законом, право на окупљање, гласање, на приватност, на приватно власништво или право на слободу штампе. Ипак, постоје и неке значајне разлике.

Републиканци се залажу за право да носе оружје, и то подржава 66 одсто, у односу на свега 17 одсто демократа.

Губитак вере у "амерички сан"

Млади Американци мање знају о америчкој историји него старији. На пример, 50 одсто Американаца млађих од 30 година не зна да је Томас Џеферсон аутор Декларације о независности, у поређењу са 34 одсто Американаца старијих од 55 година.

Тридесет два одсто Американаца млађих од 30 година не зна да је Декларација о независности довела до Америчке револуције, нити да се Америка отцепила од Британије, у поређењу са 19 одсто Американаца старијих од 65 година.

Према истраживачком центру Пју, само 53 одсто анкетираних верује у "амерички сан", 41 одсто верује да су Американци пре могли да га остваре али да то више не могу. Шест одсто тврди да то никада и није било могуће. Истраживање је обухватило 8.709 одраслих Американаца.

Према другом истраживању истог центра, поверење Американаца у савезну владу је и даље ниско, иако је порасло у односу на прошлу годину. Данас само 22 одсто одраслих Американаца тврди да ће влада увек, или у већини случајева, учинити "праву ствар", у односу на 16 одсто у јуну 2023.

Уопште, како показују анкете, јавно мњење је подељено о питању способности земље да решава проблеме. Отприлике половина Американаца, 52 одсто, верује да САД не могу да реше своје важне проблеме.

image