Свет

Ердоган пред пут у Вашингтон: НАТО не сме да постане страна у сукобу у Украјини

Турски председник је рекао да на самиту Алијансе у САД намерава да на дневни ред стави масовни израелски масакр палестинског народа
Ердоган пред пут у Вашингтон: НАТО не сме да постане страна у сукобу у Украјини© Tanjug/Ahmad Al-Rubaye /Pool Photo

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да на самиту НАТО-а у Сједињеним Државама намерава да покрене питања антитероризма, Газе, Украјине, а посебно да НАТО не треба да постане страна у овом сукобу.

"Скренућемо пажњу на растућу претњу тероризма у свету и нагласити потребу да се сходно томе интензивирају напори НАТО-а. Остајемо принципијелни у вези са сукобом у Украјини. Подржавамо њен територијални интегритет и сматрамо да је неприхватљиво да НАТО постане једна од страна у рату у Украјини", казао је Ердоган новинарима пре него што је одлетео у САД.

Он је додао да "сваки дан када оружје говори у Украјини, потврђује верност става Турске" по овом питању.

Ердоган је навео да на самиту намерава да "на дневни ред уврсти масакр палестинског народа".

"Нисмо могли да добијемо од НАТО-а оно што смо желели у вези са Израелом и Палестином. Напори међународне заједнице још нису довољни да зауставимо Израел и очекујемо резултате које смо очекивали у преговорима у Дохи. Одређени кораци су предузети, али они још нису завршени", прецизирао је турски лидер.

Ердоган је подсетио да је Турска "једна од првих пет земаља НАТО-а које чине основу организације", са чиме се слажу и остале чланице Алијансе.

У Вашингтону данас почиње тродневни НАТО самит, поводом 75. годишњице постојања тог војног савеза, а главна тема скупа биће потврђивање непоколебљиве подршке Украјини.

Савезници ће разговарати и о јачању одвраћања и одбране, повећању војне производње и индустријске базе, унапређење партнерстава Алијансе и улагању у сопствену и колективну одбрану НАТО чланица.

image