Свет

Грузија мора да сачека: Процес интеграције у Европску унију је обустављен

ЕУ није задовољна "антизападном и антиевропском реториком" грузијских власти, која им није јасна и није у складу са декларисаним циљем уласка у савез, објаснио је амбасадор Павел Герчински
Грузија мора да сачека: Процес интеграције у Европску унију је обустављенGetty © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Процес интеграције Грузије у Европску унију је обустављен, изјавио је амбасадор ЕУ у Тбилисију Павел Герчински.

"Намере актуелне грузијске владе нису јасне лидерима Европске уније. Закон о транспарентности страног утицаја је очигледно корак уназад. Такође, антизападна и антиевропска реторика је потпуно неспојива са декларисаним циљем уласка у Европску унију", оправдао је Герчински одлуку ЕУ.

Европска унија се нада да ће након парламентарних избора у октобру нова влада Грузије, "ма каква она била", поново "почети озбиљан рад" на чланству у ЕУ, додао је Герчински.

Парламентарни избори у Грузији биће одржани 26. октобра, a руска Спољна обавештајна служба је упозорила комшије да САД имају "одлучан став" да промене власт у Грузији након избора.

Грузија се суочава са притиском западних земаља које су упутиле отворене претње Тбилисију где је недавно усвојен закон о страним агентима.

Тај закон је трн у оку западном свету који га је назвао "руски закон", алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године. Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији.

Закон о транспарентности страног утицаја, заправо, предвиђа регистрацију непрофитних правних лица и медија који приходе стичу из иностранства.

Конкретно, Државни секретар САД Ентони Блинкен најавио је вишесмерну ревизију сарадње са Грузијом, Вашингтон је обећао и нову политику о визним ограничењима и почео да преиспитује све програме сарадње са Тбилисијем, док је Пентагон одложио заједничке војне вежбе.

Европска унија је запретила увођењем мера и замрзавањем захтева републике за чланство.

Владајућа партија Грузије назвала је одлуку САД комичном и без преседана и истакла да политика уцена и претње не одговара духу стратешког партнерства.

Москва са своје стране упозорава да Запад покушава да спроведе нови "Мајдан" у Грузији до октобра, како би створио нови извор тензија на руској граници.

image