Амерички институт за мир: Бројне НАТО чланице најављују нову војну помоћ за Украјину

Пред чланицама су велика безбедносна питања, али издаци за Украјину, наводно, неће бити доведени у питање

Многе државе чланице НАТО-а најављују нову помоћ за Украјину у рату с Русијом, а Амерички институт за мир очекују наставак војне помоћи Кијеву бар на истом нивоу као и до сада, с тенденцијом раста, изјавио је потпредседник тог института америчке владе Вилијам Тејлор српским новинарима уочи данашњег Самита НАТО-а.

Одлазећи генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг најавио је раније да ће једна од три кључне теме вашингтонског самита НАТО-а бити Украјина, а Тејлор, некадашњи амбасадор САД у Украјини, сада потпредседник за Русију и Европу Америчког института за мир, каже да ће помоћ чланица НАТО-а Украјини бити у најмању руку иста као до сада.

"Многе државе заправо најављују нову помоћ, нову војну помоћ Украјини на овом самиту НАТО-а, укључујући Сједињене Државе. Обезбедиће додатне ресурсе, додатну противваздушну одбрану, посебно противваздушну одбрану, али и друго, тако да ће ниво помоћи, мислим да ћете видети, наставити да расте", истакао је Тејлор.

Говорећи о темама о којима ће расправљати шефови држава и влада земаља чланица Алијансе, виши саветник у Америчком институту за мир Доналд Јенсен наводи да су пред чланицама велика безбедносна питања.

"Ми смо у периоду транзиције, ми смо у периоду ривалства великих сила, ми смо у периоду када су Кина и Русија агресивније, али ми смо и у периоду када се развија ново веома моћно оружје с нарушеном безбедносном архитектуром. НАТО мора да разматра сва ова питања", рекао је Јенсен.

У анализи Америчког института за мир наведено је да би састанак у престоници САД требало да буде провера стварног стања НАТО способности у време обновљеног геополитичког ривалства и растућих опасности широм света.

Амерички институт за мир је национални, нестраначки, независни институт, који је основао Конгрес.

Годишњи самит НАТО-а почиње данас у Вашингтону и трајаће до 11. јула.

Одржавање самита подудара се с обележавањем 75. годишњице оснивања НАТО-а.