Свет

Француска левица жели да влада сама: Остаћемо верни својим принципима

Мелашон одбацује коалицију са странкама изван НФП-а
Француска левица жели да влада сама: Остаћемо верни својим принципима© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Француска левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП), која је победила на парламентарним изборима у Француској, намерава да преузме власт и у потпуности спроведе свој политички програм, док центристи подсећају леви блок да нема већину за формирање већине у скупштини.

Како наводи Ројтерс, Лидери НФП-а састали су се иза затворених врата неколико пута откако је објављено да су тријумфовали на изборима, а ради постизања договора о кандидату за премијера, али и томе какао да преузму власт без већине.

Лидер најјаче коалиционе странке Непокорена Француска Жан-Лик Меланшон заступа тезу да би њихова влада морала да испуни предизборна обећања, што укључује подизање минималне зараде, снижавање старосне границе за одлазак у пензију и ограничавање цена горива, струје и неких основних намирница.

Политички програм "не може бити исечен на комаде", рекао је на телевизији ТФ1, одбацујући идеју о коалицији са странкама изван НФП-а.

"Ова земља пати од лажљивих лидера који једно обећавају, а друго раде", рекао је Меленшон, тврдећи да је то разлог зашто НФП треба да остане веран својим принципима.

Међутим, центристи су истакли да је НФП-у исувише недостајала већина да би владала без подршке сопственог парламентарног блока. Они су имплицирали да би НФП требало да се распадне како би његови умеренији елементи могли да формирају ширу коалицију партија левог центра, еколога, центара и партија десног центра.

image