Свет

Бела кућа: Изјаве представника Израела и Хамаса отежавају постизање споразума о прекиду ватре у Гази

Говорећи у понедељак о изјавама представника Израела и Хамаса, портпарол Стејт департмента Метју Милер је рекао да Вашингтон сматра да је најпродуктивније водити ове разговоре без присуства јавности
Бела кућа: Изјаве представника Израела и Хамаса отежавају постизање споразума о прекиду ватре у ГазиGetty © Joshua Roberts

Бела кућа је позвала јавност да не обраћа превише пажње на изјаве које дају представници Израела и палестинске групе Хамас о споразуму о прекиду ватре у Гази, јер оне не одражавају реалност.

Разговори који се одвијају иза затворених врата, уз посредовање САД, Катара и Египта, много су значајнији од изјава званичника обе зараћене стране, саопштио је у понедељак портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби, додајући да такве изјаве дају и представници Хамаса и Израела.

У недељу је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху објавио списак захтева о којима неће бити преговара, међу које спада и продужетак борби све док израелске снаге не испуне своје ратне циљеве. Израелски премијер је неколико пута рекао да жели да потпуно уништи Хамас.

Хамас је саопштио да "Нетанјаху и даље поставља препреке за преговоре". Такође, ова организација је упозорила да Израел, уколико настави са нападима на Газу, ризикује да се "преговарачки процес врати на почетак."

Говорећи у понедељак о изјавама представника Израела и Хамаса, портпарол Стејт департмента Метју Милер је рекао да Вашингтон сматра да је "најпродуктивније водити ове разговоре без присуства јавности."

Како је нагласио Милер, преставници Израела су потврдили да остају привржени предлогу Вашингтона, према коме овај сукоб треба да буде решен у три фазе.

Ројтерс је прошле недеље известио да је Хамас одустао од свог кључног захтева да се Израел пре потписивања споразума обавеже на трајни прекид ватре. Хамас сада очекује да ће се непријатељства окончати током прве фазе споровођења споразума.

Израел је започео операцију у Гази после напада Хамаса у октобру прошле године, у коме је убијено око 1.200 људи, а 250 је узето за таоце. Верује се да је 116 талаца и даље у рукама ове палестинске организације.

До сада је најмање 38.000 људи убијено у нападима израелских снага, а скоро 88.000 је рањено, саопштило је Министарство здравља Газе.

Међутим, према проценама које је прошле недеље објавио медицински часопис "Лансет", стварни број погинулих Палестинаца је далеко већи и премашује 186.000 људи.

image