Свет

Сијарто о резолуцији коју ће НАТО усвојити: Ми у томе нећемо учествовати

Шеф мађарске дипломатије понавља да Мађари неће слати своје војнике, оружје нити средства Украјини
Сијарто о резолуцији коју ће НАТО усвојити: Ми у томе нећемо учествоватиGetty © Thierry Monasse / Contributor

Нацрт резолуције коју НАТО планира да усвоји на крају овогодишњег самита Алијансе показује "потпуно одсуство разумевања" за украјинску кризу јер се решење не може пронаћи на фронту, поручио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто пред почетак НАТО самита у Вашингтону.

"Решење није на бојном пољу. Нејасно је да се то не види након две и по године. НАТО ће започети мисију подршке Украјини. Ми у томе не учествујемо - не испоручујемо оружје, не дајемо војнике, не учествујемо у финансирању", поручио је он у објави на Фејсбуку, преносе РИА Новости.

Будимпешта је тиме још једном потврдила свој став да не жели да ризикује директну конфронтацију са Русијом, будући да НАТО жели да преузме улогу главног координатора за наоружавање Кијева. Средином јуна Алијанса је потврдила да Будимпешта има право да не учествује у најављеној НАТО мисији у Украјини, о којој ће бити речи на овогодишњем самиту.

Орбан је затим отпутовао прво у Кијев, а затим и у Москву и Пекинг, где је са лидерима режима ових држава разговарао о украјинској кризи, а све непосредно пред НАТО самит у Вашингтону. 

Говорећи о састанку са Владимиром Зеленским и председником Русије Владимиром Путином, Орбан је истакао да се њихови ставови веома разликују, али и да је потребно наставити дијалог, будући да је Европи потребан мир, и да је на њему потребно радити.

image