Свет

Најављена блокада Орбановог савеза у ЕП: Не дају им ниједан одбор

Неименовани извори рекли су за "Еурактив" да Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) италијанске премијерке Ђорђе Мелони желе да добију Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове
Најављена блокада Орбановог савеза у ЕП: Не дају им ниједан одбор© Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Проевропске снаге у Европском парламенту (ЕП) договориле су се да блокирају било ког члана новоосноване крајње десничарске групације "Патриоте за Европу" да добију било какав одбор у ЕП, преноси "Еурактив" позивајући се на два неименована извора из ЕП.

Како додаје, "прогресивне снаге" у ЕП настоје и да спрече Европске конзервативце и реформисте (ЕЦР) да добију Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ).

"Европска народна партија (ЕПП), социјалисти ЕУ и либерали (Обновимо Европу) договорили су се о примени санитарног кордона када су у питању одбори наредног ЕУ парламента", рекао је извор из групације социјалиста и демократа за "Еурактив".

Званичник из ЕПП потврдио је договор између три групације, које, према последњим подацима, имају 400 од 720 места у ЕП.

Политичке групације у ЕП састале су се синоћ како би разговарале о листи жеља за наредне одборе Европског парламента.

Неименовани извори рекли су за "Еурактив" да Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) италијанске премијерке Ђорђе Мелони желе да добију Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ).

Реч је о одбору који се посебно бави владавином права у неколико земаља, укључујући у Пољској, коју у ЕЦР представља партија тврдокорне деснице Право и правда.

Међутим, званичник социјалиста и демократа рекао је да ће прогресивне снаге учинити све што је могуће да спрече ЕЦР да добије одбор ЛИБЕ.

"Социјалисти, либерали, зелени, левица и део ЕПП ни на који начин не желе да ЕЦР добије овај одбор и ми ћемо учинити све што је могуће да их блокирамо", навео је овај званичник.

Он је додао да постоји разумевање да ЕПП жели да удовољи Мелони и да је "држи близу", али да ЕЦР не може да добије одбор ЛИБЕ.

Према листи у коју је "Еурактив" имао увид, ЕПП као приоритет поставила је добијање Одбора за спољне послове, Одбор за буџетску контролу, Одбор за индустрију, истраживање и енергетику, Одбор за рибарство, као и Одбора за јавно здравље.

Социјалисти су се фокусирали на Одбор за међународну трговину, Одбор за економска и монетарна питања, Одбор за животну средину, јавно здравље и безбедност хране, Одбор за регионални развој и Одбор за женска права и равноправност полова.

С друге стране, ЕЦР, поред ЛИБЕ, жели да добије и Одбор за буџет и Одбор за петиције, а председавајуће одборима требало би да добију и зелени и левица.
У ЕП је јуче званично основана политичка групација Патриоте за Европу, која је са 84 посланика из 12 земаља постала трећа највећа политичка групација у овој институцији ЕУ.

За председника Патриота за Европу изабран је лидер француског Националног окупљања Жордан Бардела, док је за првог потпредседника изабрана Кинга Гал из странке Фидес мађарског премијера Виктора Орбана.

image