Свет

Богати донатори са Волстрита желе да Бајден одустане од трке за председника

Како тврде аналитичари из Вашингтона, наредни дани су критични за Бајденову кандидатуру
Богати донатори са Волстрита желе да Бајден одустане од трке за председникаGetty © Justin Sullivan

До сада је деветоро чланова Представничког дома позвало Џозефа Бајдена да се повуче из председничке трке, а посланички клуб Демократске странке би требало да се састане у уторак, што би могло да драматично повећа број оних који траже његово повлачење, преноси "Блумберг".

Како је саопштио један неименовани директор са Волстрита, преовлађујући став у круговима на Менхетну остао је непромењен после Бајденовог фијаска у дебати са Доналдом Трампом. Међутим, Бајден одбија да се повуче и настоји да утиша неслагање унутар странке.  

Богатим банкарима је јасно да не постоји начин да се промена догоди сама од себе. Бајденова изборна кампања је до сада прикупила око 240 милиона долара, али Трамп је недавно успео да надмаши Бајдена, и сада располаже са 285 милиона долара.

Један од анонимних извршних директора са Волстрита рекао је да има превише гласача који брину о Бајденовим годинама.

Милијардер Бил Екман није оклевао да на друштвеној платформи Икс јавно изнесе свој став: "Уколико се Бајденово здравствено стање озбиљно не погорша, он ће, очигледно, остати кандидат. Међутим, ако морам да бирам између Бајдена и Трампа, гласаћу за Трампа."

Бајден је у понедељак послао писмо утицајној групи банкара, у коме тврди да је "чврсто решен да остане у изборној трци и да ће победити Трампа".

"Није ме брига шта мисле милионери", рекао је у понедељак Бајден на телевизији Ен-Би-Си, па је додао: "Желим њихову подршку, али то није разлог због кога се кандидујем."

Ипак, кампањи је неопходан новац богатих. Донације за Бајденову кампању су се током последњих дана значајно смањиле, а поједини финансијери отворено тврде да неће давати прилоге уколико се Бајден не повуче.

"Познајем много донатора који не желе да дају новац на Бајденову кампању", изјавио је Вин Рајан, дугогодишњи донатор Демократске странке.

Рајан је додао да многи на Волстриту сада желе да подрже млађег кандидата.

Професорка са Универзитета Џорџтаун Роза Брукс и инвеститор Тед Динтерсмит сковали су план за "блиц предизборе", који би укључивали познате личности, попут Опре Винфри или Тејлор Свифт, на којима би бирачи добили прилику да се пре избора упознају са кандидатима.

Међутим, мало је вероватно да ће се овај план остварити, закључује "Блумберг".

"Надамо се помоћи од Бога", тврди се у овом предлогу, алудирајући на речи самог Бајдена, који је рекао да ће се повући само ако му то каже Бог. "Али Бог помаже онима који помажу себи", додаје се, "а ми морамо да делујемо одмах".

image