Свет

Нови председник Ирана остаје посвећен Споразуму о свеобухватној сарадњи Москве и Техерана

Новоизабрани ирански председник Масуд Пезешкијан очекује да ће финализовани споразум бити потписан на маргинама самита БРИКС-а, јављају ирански медији
Нови председник Ирана остаје посвећен Споразуму о свеобухватној сарадњи Москве и ТехеранаGetty

Новоизабрани ирански председник Масуд Пезешкијан рекао је свом руском колеги Владимиру Путину да ће ускоро бити потписан Споразум о свеобухватној сарадњи Москве и Техерана, јављају медији.

Предложени споразум је имао за циљ да ојача билатералне односе, али је рад на споразуму паузиран након што је  Пезешкијанов претходник Ебрахим Раиси погинуо у паду хеликоптера у мају.

Нови председник Ирана, који је изабран прошле недеље, обећао је да ће се споразум закључити, након што га је Путин позвао да му честита на победи.

Нова влада ће следити пут који је утабао Раисијев кабинет својим радом, рекао је новоизабрани председник Путину, а пренела је новинска агенција ИСНА. Он очекује да ће финализовани споразум бити потписан на маргинама самита БРИКС-а, чији ће Русија бити домаћин у октобру у Казању.

Руски званичници претходно су рекли да су се обе стране у потпуности сложиле са текстом документа. Министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је прошлог месеца да, пре него што споразум буде потписан, "Исламска Република Иран мора да предузме неке процедуралне законодавне радње у вези са питањима утврђеним у споразуму".

Током њиховог разговора, Пезешкијан је уверио Путина да његова влада остаје посвећена развоју веза са евроазијским интеграционим организацијама, као што су БРИКС и Шангајска организација за сарадњу. Иран се потоњој придружио 2022. године, док је прошле недеље безбедносна група примила Белорусију као свог десетог сталног члана.

Пезешкијан је победио на председничким изборима у другом кругу одржаном прошлог викенда, освојивши три милиона више гласова од свог противника Саида Џалилија.

Овај 69-годишњи политичар служио је као министар здравља 2000-их и иранско-азербејџанског је порекла с очеве, а иранско-курдског с мајчине стране.

Пезешкијан је позвао на умереност у појединим аспектима унутрашње политике Техерана, као што су прописи за облачење жена. Његова инаугурација би требало да се одржи почетком августа.

image