Ријад запретио да ће продати европски дуг ако Г7 замрзне руску имовину

Потез Саудијске Арабије наглашава све већи утицај Ријада на светској сцени и потешкоће Г7 да придобије подршку Глобалног југа у контексту руско украјинског сукоба, закључује америчка агенција

Министарство финансија Саудијске Арабије је раније ове године приватно поручило неким чланицама Групе 7 (Г7) да би могло продати део европског дуга који Ријад тренутно држи, ако би Г7 запленила замрзнуту руску имовину како би финансирала Украјину, рекли су анонимни извори за "Блумберг".

Подсетимо, након што су земље Г7 и Европске уније у мају и јуну разматрале како да искористе замрзнуте руске ресурсе, док су САД и Велика Британија ургирале код савезника да предузму оштрије кораке, укључујући и директну заплену.

Поједине чланице ЕУ биле су против те идеје, те је на крају донесена одлука да се профит од замрзнуте руске имовине вредне око 260 милијарди евра искористи за сервисирање зајмова Кијеву. 

Упозорење Саудијске Арабије вероватно је утицало на став земаља које су се противиле конфисковању руске имовине, рекли су анонимни извори.

Саудијска Арабија држи европске и француске обвезнице у вредности од десетина милијарди евра, те њихова продаја не би имала значајније последице по матичне економије, али су европски званичници били забринути да би, у том случају, друге земље могле да следе пример Ријада.

Остаје нејасно да ли је Саудијска Арабија повукла овај потез због солидарности с Русијом или из сопствених интереса, односно страха да би имовина других земаља такође могла бити замрзнута у будућности, кажу извори за "Блумберг".

Без обзира на мотив, потез Саудијске Арабије наглашава све већи утицај Ријада на светској сцени и потешкоће Г7 да придобије подршку Глобалног југа у контексту руско украјинског сукоба, закључује америчка агенција.