Свет

Зеленски: Борићу се да на самиту НАТО-а буду донете одлуке за јачање украјинске ПВО

Боримо се за додатне безбедносне гаранције за Украјину, додао је Зеленски у видео-поруци
Зеленски: Борићу се да на самиту НАТО-а буду донете одлуке за јачање украјинске ПВО© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Владимир Зеленски изјавио је данас, по доласку у Вашингтон, да ће се борити да на самиту НАТО-а буду донете одлуке за јачање украјинске противваздушне одбране и за испоруку више борбених авиона Ф-16.

"Боримо се за додатне безбедносне гаранције за Украјину, што подразумева војну, финансијску и политичку подршку", рекао је Зеленски у видео-снимку који је објавио на свом Телеграм налогу, пренео је Ројтерс.

У видео-поруци он је навео и да ће се борити за већи број ПВО система за Украјину, као и да је сигуран да ће се то догодити.

На самиту НАТО-а у Вашингтону од 9. до 11. јула биће обележена 75. годишњица алијансе, а такође ће бити потврђено именовање Марка Рутеа за новог генералног секретара.

То ће уједно бити и први пут да ће на самиту учествовати 32 чланице алијансе, након што су Финска и Шведска приступиле НАТО-у.

На тродневном самиту расправљаће се, између осталог, о јачању одбрамбених способности НАТО, као и о повећаном доприносу европских држава чланица НАТО-а и Канаде за реализацију планираних инвестиција. На дневном реду је и потврда подршке Украјини, као и сарадњи НАТО-а са партнерима као што су ЕУ, Аустралија, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

image