Свет

Бајден отворио НАТО самит уз нови гаф и ново обећање ПВО система за Украјину (ВИДЕО)

Према речима шефа Беле куће, Сједињене Државе намеравају да учине Украјину приоритетном дестинацијом за снабдевање противваздушном одбрамбеном муницијом, а добиће их раније него било који други савезник Вашингтона
Бајден отворио НАТО самит уз нови гаф и ново обећање ПВО система за Украјину (ВИДЕО)© Tanjug/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Амерички председник Џо Бајден отворио је у уторак самит НАТО у Вашингтону најавивши планове за испоруку нове противваздушне одбране Украјини - пет стратешких и десетине тактичких система противваздушне одбране.

"САД, Немачка, Холандија, Румунија и Италија обезбедиће Украјини пет додатних стратешких система ПВО У наредним месецима, Сједињене Државе и наши партнери ће Украјини обезбедити десетине додатних тактичких система ПВО", рекао је председник Џозеф Бајден на званичној церемонији отварања јубиларног самита НАТО-а у Вашингтону.

Према речима шефа Беле куће, Сједињене Државе намеравају да учине Украјину приоритетном дестинацијом за снабдевање противваздушном одбрамбеном муницијом, а добиће их раније него било који други савезник Вашингтона.

Бајден је додао да ће 2025. године Кијев добити стотине ракета пресретача за ПВО. Како се наводи у заједничком саопштењу Вашингтона и његових партнера, Украјини ће бити додељени амерички "патриот" и италијански системи САМП-Т, као и тактички системи НАСАМС, ХАВК, ИРИС Т-СЛМ, ИРИС Т-СЛС и "гепард". 

Бајден је, користећи телепромптер, рекао светским лидерима да је "НАТО моћнији него икад" на своју 75. годишњицу, истичући ширење Алијансе док је он на функцији.

Амерички председник je погрешио када је реко да Русија жели да уништи "културу Урана".

"Руски председник Владимир Путин жели ништа мање него да потпуно потчини Украјину, да би стао на крај украјинској демократији, да би уништио културу Урана", рекао је Бајден у обраћању.

Одмах се исправио и појаснио да је реч о Украјини.

У свом говору од 13 минута, Бајден се није освртао на домаћу политичку драму око његове кампање.

image