Свет

Судбоносни избор белоруског народа: 30 година владавине Александра Лукашенка

Пре тридесет година, 10. јула 1994, тадашњи председнички кандидат Александар Лукашенко обећао је да ће Белорусију спасити од провалије и одржао реч
Судбоносни избор белоруског народа: 30 година владавине Александра Лукашенка© Islam Yakut/Anadolu Agency/Getty Images

Пре тачно 30 година, 10. јула 1994, Белоруси су за председника изабрали заменика Врховног савета Александра Лукашенка, који је однео убедљиву победу у другом кругу председничких избора, освојивши 80,1 одсто гласова и тако поставши први председник независне Белорусије. 

Безакоње, хаос, очај, безнађе - тако се може окарактерисати атмосфера тог времена, а и чинило се да још мало и земље једноставно неће постојати.

Само јака власт способна да брзо доноси одлуке и осигурава њихову примену могла би је спасити, стога су људи, уморни од безнађа, видели такву моћ у личности Александра Лукашенка.

Лукашенко је био једини кандидат који своју политику није базирао на интересима политичких елита, олигарха и страних "добротвора", већ се залагао за простог фабричког радника, за вредног радника-пољопривредника, за учитеља, доктора, пензионера.

"Ни са левицом ни са десницом, већ са својим народом", био је слоган са којим је будући председник изашао на изборе.

Пре тридесет година, тадашњи председнички кандидат Александар Лукашенко обећао је да ће земљу одвести од провалије и одржао реч.

Данас шеф државе самоуверено води Белорусију ка новим циљевима и настоји да буде веран свом народу и принципима.

Другачије једноставно не може бити, како је рекао 6. јула током говора на републичком празнику "Купала".

"Не дај Боже да од некога добијеш све што си хтео, а да онда не оправдаш то поверење. То је најтеже за човека. А када ме је новинар из Русије недавно питао шта је најтеже, рекао сам му: оправдати поверење људи. Чинило се да је после три деценије дошло време да се некако окошта и смири. Цените људе, пружите им срећу, чините све да једноставно не мисле лоше о вама", казао је Лукашенко.

Најзначајнији грађевински пројекти у протеклих 30 година

У Белорусији се гради активно и много. Годишње се изграде стотине хиљада квадратних метара стамбеног простора. Граде се школе, болнице, поправљају се вртићи, путеви и мостови.

Један од велики пројеката је свакако железничка станица "Минск", која је отворена 30. децембра 2000. године и која може да прими више од 7.000 путника.

Лукашенко је велику пажњу посветио оживљавању пољопривреде, па су тако пољопривредни градови масовно почели да се појављују у оквиру Државног програма за оживљавање и развој села за 2005-2010.

Први се зове "Језери" у региону Могилви, који је први добио овај статус од скоро 1.500 села.

Главна разлика између пољопривредног града и села је инфраструктура. Пољопривредни град је, по речима аутора, прилика за живот на селу и истовремено уживање у свим благодетима града.

Према подацима од 1. јануара 2024. године: у Брестској области – 214 пољопривредних градова, у Витебској – 245, у Гомељској – 230, у Гродњенској – 226, у Минску – 307, у Могиљевској – 204.

Индустрија је такође једна од најважнијих области. Током протеклих 30 година, већина великих предузећа обухваћена је великом реконструкцијом и модернизацијом производње, а 2017. године у Белорусији је покренута производња путничких аутомобила.

Лукашенков кључ успеха је народ

Заменик председника Сталног одбора за међународне послове Представничког дома Олег Гајдукович каже да је кључ успеха Александра Лукашенка тои што се увек ослањао само на народ.

"Њега највише брине шта народ мисли о њему. Сетите се када га је новинар 'Би-Би-Сија' упитао 'да ли знате да вас не препознају сви на Западу?' Лукашенко је мирно одговорио да га није брига како се према њему понашају на Западу и да га првенствено занима мишљење народа. То је његова снага. Делује у интересу народа и земље. То му омогућава да успешно влада и излази из кризних ситуација", навео је Гајдукович.

Како додаје, очигледно је да је 1994. године међу белоруским народом превладао разум, који му је помогао да нађе снагу и пронађе онога који ће да живи по тежњама народа и да се суочи са проблемима у то време.

"Главни резултат ових 30 година је да је земља јединствена, што помаже очувању једне од највећих вредности - суверенитета. Белорусија се развија на основу интереса народа, традиција и историје", закључио је.

image