Свет

Столтенберг: НАТО не сме дозволити да Русија победи, у Украјини се боримо за демократију

Највећи трошак и највећи ризик биће ако Русија победи у Украјини, рекао је генерални секретар НАТО-а
Столтенберг: НАТО не сме дозволити да Русија победи, у Украјини се боримо за демократију© TANJUG/AP Photo/Susan Walsh

НАТО сматра да је "победа Русије" највећи ризик у Украјини и да ће исход овог сукоба одредити глобални безбедносни систем у наредним деценијама, рекао је Јенс Столтенберг на церемонији отварања 75. самита НАТО-а.

Он је у Вашингтону позвао чланице Алијансе да наставе да подржавају Кијев рекавши да Алијанса мора да покаже исту одлучност коју је показала у другим кључним тренуцима у историји.

"Нема сигурних опција са агресивном Русијом као суседом. У рату нема опција без ризика. Највећи трошак и највећи ризик биће ако Русија победи у Украјини", оценио је он и нагласио да НАТО не сме дозволити да се то догоди.

Додао је да "други ауторитарни режими", попут Ирана, Северне Кореје и Кине, подржавају Русију и устврдио да је Украјина "место где се бори за слободу и демократију".

Столтенберг је на почетку самита оценио да је НАТО са својих 75 година постојања, не само најснажнији и најуспешнији, већ и најдуговечнији војни савез у историји.

Рекао је да су пре 75 година документ којим је основан НАТО сачинили људи који су преживели два светска рата — занемаривши, притом, да је Русија претрпела највише жртава у оба светска рата, које је Немачка, сада чланица НАТО-а, започела.

"Они су знали какве су патње и страдања у рату, и нису желели да се тако нешто понови. Због тога основали су НАТО", рекао је Столтенберг.

Свечаности присуствују лидери земаља чланица Алијансе, укључујући председника САД Џозефа Бајдена, канцелара Немачке Олафа Шолца и премијерку Италије Ђорђу Мелони.

Самит НАТО-а поводом 75. годишњице Алијансе трајаће до 11. јула.

image