Свет

Израелски медији: ИДФ одобриле убијање својих војника и цивила

Током напада Хамаса 7. октобра наводно је издата "Ханибалова директива", која налаже израелским војницима да убију своје саборце ако су у опасности да буду отети
Израелски медији: ИДФ одобриле убијање својих војника и цивилаGetty © Alexi J. Rosenfeld

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) одобриле су нападе на сопствене војнике, а потенцијално и на израелске цивиле, како би спречиле да их милитанти Хамаса одведу у Газу, указују документа до којих је дошао "Хаарец".

Оптужбе да је издато такво наређење првобитно је изнео новинар Макс Блументал пре неколико месеци, што је тада Тел Авив демантовао. Међутим, оптужбе су се поново појавиле услед извештавања израелских медија.

Када су милитанти Хамаса упали у војне базе и насеља широм јужног Израела 7. октобра, ИДФ дивизија Газе и Јужна команда пренели су "Ханибалову директиву" оближњој испостави у Ерезу, након чега је уследило наређење да се "пошаље Зик", објавио је "Хаарец" у недељу.

Овим је испостави наређено да примени тајни протокол израелске војске који налаже војницима да убију своје саборце како би спречили њихово, заробљавање, односно киднаповање. "Зик" је војни дрон наоружан вођеним ракетама.

"Ханибалова директива" издата је више пута у Ерезу током тог дана, извештава "Хаарец", као и на још две друге локације: војној бази Реим, где је седиште дивизије Газе, и истуреној испостави у близини кибуца Нахал Оз, одакле је Хамас узео за таоце око двадесетак војника и цивила.

Дивизија Газе је до поднева добила наређење од Јужне команде да се "ниједно возило не може вратити у Газу", рекао је извор из команде за "Хаарец".

"Сви су знали да у таквим возилима могу бити киднаповани цивили или војници. Није било случаја где је возило које је превозило отете особе намерно нападнуто, али нисте могли да знате да ли је таквих људи било у возилу. Не могу да кажем да је упутство било јасно, али сви су знали шта значи не дозволити да се ниједно возило врати у Газу", рекао је анонимни извор израелског медија.

Осим што је одобрио гађање свих возила која су се кретала ка Гази, ИД је почео да засипа гранично подручје минобацачком ватром.

"Упутство је било да се подручје око граничне ограде претвори у зону убијања, затварајући пут ка западу", рекао је извор за "Хаарец".

Више од 1.100 Израелаца убијено је 7. октобра, а око 250 одведено у Газу као таоци. Нејасно је да ли је неко од погинулих убијен у израелској ватри као резултат ових директива.

У једном случају који је већ привукао пажњу медија, 13 талаца је убијено када је израелски тенк отворио ватру на кућу у кибуцу Беери, где су таоце држали наоружани нападачи Хамаса. ИДФ истражује инцидент, а очекује се коначни извештај који ће утврдити да ли је одговорни командант користио "Ханибалову директиву".

Израелски команданти осмислили су "Ханибалову директиву" након што су либански милитанти Хезболаха 1986. године киднаповали три војника ИДФ, према репортерки "Хаареца" Сари Лејбович-Дар.

Иако израелске снаге никада нису у потпуности објасниле детаље директиве, извештаји израелских медија сугеришу да је у међувремену директива у неколико наврата ревидирана, и да је војницима представљана уједно као строги скуп правила у вези са употребом ватре на возила киднапера и као незванична политика која налаже да је "мртав војник бољи од заробљеног".

Назив директиве је наводно инспирисан картагињанским војсковођом Ханибалом, који се отровао да би избегао да га Римљани заробе око 180. године пре нове ере.

image