Свет

Лабуристи настављају стопама претходника: Кијев може да напада територију Русије

Кир Стармер је поручио да украјинске оружане снаге морају да користе оружје добијено из Лондона "у складу са међународним хуманитарним правом" и у "одбрамбене сврхе"
Лабуристи настављају стопама претходника: Кијев може да напада територију Русије© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Нова лабуристичка влада неће поништити одлуку којом се Кијеву дозвољава да изводи нападе британским оружјем на руској територији, најавио је премијер Велике Британије Кир Стармер, преноси "Фајненшел тајмс".

"Кир Стармер је јасно ставио до знања да ће нова лабуристичка влада наставити да дозвољава Украјини да користи оружје које је испоручила Британија за напад на циљеве у Русији", наводи се у чланку.

Истовремено, Стармер је нагласио да украјинске оружане снаге морају да користе оружје добијено из Лондона "у складу са међународним хуманитарним правом" и у "одбрамбене сврхе".

Међутим, према његовим речима, Украјина сама мора да одлучи како ће тачно користити у ове одбрамбене сврхе.

Стармерови коментари су у великој мери поновили став бившег премијера Ришија Сунака о употреби оружја из Уједињеног Краљевства испорученог Кијеву.

САД су биле експлицитније у блокирању употребе оружја које дају Украјини против циљева дубоко у Русији, иако је у мају председник Џозеф Бајден одобрио ограничене прекограничне ударе.

Руски председник Владимир Путин изјавио је почетком јуна да би Москва могла истом мером да одговори на испоруке оружја дугог домета Украјини. Према његовим речима, Русија ће размотрити могућност пребацивања свог наоружања у оне регионе одакле се могу вршити удари на осетљиве објекте држава које снабдевају Кијев.

image