Свет

Специјалиста за Паркинсона: Бајден има све симптоме те болести

Подсећамо, неуролог специјализован за Паркинсонову болест посетио је Белу кућу најмање осам пута од прошлог јула
Специјалиста за Паркинсона: Бајден има све симптоме те болести© Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Неурофизиолог и специјалиста за Паркинсонову болест доктор Том Питс из Њујорка оценио је за "Ен-Би-Си Њуз" да председник САД Џозеф Бајден испољава све симптоме Паркинсонове болести.

"Виђам људе попут њега 20 пута дневно у својој клиници, Бајден има све класичне симптоме Паркинсона", саопштио је доктор истичући председников тих и монотон говор, тешкоће у проналажењу речи, успорено кретање, подрхтавање и укоченост мишића.

Неуролог специјализован за Паркинсонову болест посетио је Белу кућу најмање осам пута од прошлог јула, показују јавно доступне информације о посетиоцима.

Доктор Кевин Канард из Националног војно-медицинског центра Волтер Рид је од јула 2023. до марта ове године више пута долазио у Белу Кућу, где се седам пута састао са Меган Насворти која је у Бајденовој администрацији задужена за везу са тим медицинским центром. У јануару ове године Канард се састао са Бајденовим личним доктором, кардиологом Кевином О'Конором и још једно "неидентификованом особом".

Подсећамо, "Политико" је недавно пренео да је О'Конор близак са председничком породицом, као и да је некадашњи пословни сарадник председниковог брата.

Занимљиво је да је Конард посећивао Бајдена и 2012. године када је он обављао функцију потпредседника. 

Отприлике два месеца након Конардовог и О'Коноровог састанка, Бајден је обавио годишњи преглед у Националном војно-медицинском центру Волтер Рид. 

О'Конор је тада саопштио да је амерички председник "прошао детаљан неуролошки преглед", на ком је утврђено да "нема назнака Паркинсонове болести или било ког другог неуролошког обољења". 

Председников доктор, међутим, није рекао да ли су код Бајдена том приликом истражени и евентуални знаци деменције. 

Након Бајденовог дебакла у дебати са бившим председником САД Доналдом Трампом и све гласнијих позива да се повуче из трке, појачан је притисак на актуелног председника САД да докаже да је способан за вођење државе и други мандат. 

Он је, међутим, у наступима који су уследили наставио да прави грешке и гафове, између осталог инсистирајући да ће "победити Трампа 2020. године".

Прес-секретар Беле куће Карин Жан Пјер је прошле недеље на питање да ли Бајден пати од "Алцхајмера или било ког облика деменције или когнитивне болести одговорила "не", додајући да захтев да председник прође "когнитивну процену" тренутно у Бајденовом случају "није оправдан".

Сам Бајден је такође одбацио могућност полагања таквог теста, рекавши за "Еј-Би-Си њуз" да своју способност доказује свакодневним "трчањем по свету".

image