Свет

Орбан позвао Ердогана да уједине снаге: Подржите мађарску мировну иницијативу

Ако се они који желе мир уједине, могуће је направити следећи корак ка миру, поручио је данас из Вашингтона мађарски премијер
Орбан позвао Ердогана да уједине снаге: Подржите мађарску мировну иницијативуGetty © Janos Kummer / Contributor

Премијер Мађарске Виктор Орбан открио је данас да је замолио председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да подржи његову мировну иницијативу за Украјину, те да уједине напоре како би се решио тај сукоб.

"Ставови зараћених страна су и даље међусобно удаљени, али ако се 'пријатељи мира' удруже, уједињеним напорима можемо да направимо следећи корак ка миру", рекао је Орбан у видео поруци објављеној на Фејсбуку након разговора са Ердоганом на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону.

Мађарски премијер је, такође, додао да је Ердоган једини државник који је до сада успешно посредовао између Москве и Кијева, а пример за то је Споразум о житу. 

Подсетимо, Орбан је претходне недеље започео своју мировну мисију одласком у Кијев и то први пут након 12 година. Тамо се састао са Владимиром Зеленским. Лидеру кијевског режима понудио је прекид ватре, што је украјинска страна одбила.

Орбан се, упркос негодовању Европске уније, затим упутио и Москву, где је разговарао са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

Након Русије и Украјине, Орбан је посетио и Кину, у којој је на исту тему разговарао са лидером Си Ђинпингом

Мађарски премијер се сада налази у Вашингтону, на самиту НАТО-а. Из Орбанове канцеларије саопштено је да ће мађарски премијер и овај пут искористити за своју "мировну мисију", те да ће разговарати са сваким ко би могао да помогне да се дође до мира. Ипак, из Будимпеште није прецизирано да ли то значи и састанак са актуелним председником САД Џозефом Бајденом, или, можда, бившим Доналдом Трампом. 

image