Свет

Пољска јача границе: 17.000 војника "штити" границе на истоку

Тренутно, 6.000 војника штити источну пољску границу, а у плану је да се овај број попне на 8.000, уз размештање још 9.000 војника недалеко од границе
Пољска јача границе: 17.000 војника "штити" границе на истокуGetty © Sean Gallup / Staff

Заменик пољског министра одбране Павел Бејда изјавио је да Варшава планира да на источним границама размести укупно 17.000 војника, преносе РИА Новости. 

Према његовим речима, "на граници се сада налази скоро 6.000 пољских војника", док ће на крају бити 8.000 њих који ће директно чувати пољску границу.

Ипак, очекује се да ће још 9.000 војника бити у сталној борбеној готовости недалеко од границе, и то ће бити пољске снаге за брзо реаговање. "Уколико се нешто деси, ових 9.000 војника доћи ће у пуној опреми и са оружјем до границе у року од 48 сати", поручили су из пољског МО.

Јачање пољских граница спроводи се у оквиру програма "Источни штит", који, како је планирано, треба да траје до 2028. године. За њега је издвојено око 2,5 милијарде долара.

Варшава у исто време спроводи и модернизацију војске, због чега су јој недавно САД одобриле други зајам у вредности од две милијарде долара. Из америчког Стејт департмента поручују да ће то ојачати НАТО, будући да ће Пољаци за тај новац купити ново оружје за системе противваздушне и противракетне одбране. 

Пре неколико дана, Пољска је, такође, потписала и безбедносни споразум са Украјином, након чега је Владимир Зеленски открио да се са Варшавом припрема посебан механизам који ће Пољској омогућити да обара руске ракете и дронове изнад Украјине. Лидер кијевског режима додао је да се на територије Пољске припрема и посебна украјинска легија, коју ће чинити држављани Украјине, који живе у ЕУ. 

image