Свет

Ганц: Фокус израелске војске је требало у марту да буде преусмерен на Хезболах

Бивши министар одбране Израела је оценио да његова држава не може себи да дозволи наставак сукоба на северу и губитак још једне године
Ганц: Фокус израелске војске је требало у марту да буде преусмерен на Хезболах© Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Лидер опозиционе партије Национално јединство и бивши министар одбране Израела Бени Ганц изјавио је да је тражио да фокус израелске војске буде пребачен на Хезболах на северној граници још у марту, у време док је био министар у ратној влади.

"Требало је да оперативни напори у марту буду преусмерени на север, као што смо тражили", рекао је он на годишњој конференцији о економској политици у Институту Арон, додајући да је висока цена повратка талаца заточених у Гази неопходна, пренео је "Тајмс оф Израел".

Ганц је указао да Израел не може себи да дозволи наставак сукоба на северу и губитак још једне године.

Он је додао да је дошло време да се одреде војни циљеви и инфраструктура у Либану чији је Хезболах део, као и да Либан преузме одговорност.

"Нажалост, премијер Бенјамин Нетанјаху оклева и одбија да као ратни циљ уврсти повратак становника са севера њиховим кућама 1. септембра, и ми због тога плаћамо веома високу цену", рекао је Ганц, мислећи при том на датум почетка школске године и рок који се помињао за повратак становништва у домове на северу Израела.

image