Свет

"Глобал тајмс": Вашингтон дубоко фрустриран због руско-индијског пријатељства

Америка није успела да наговори Индију на изолацију Русије, кажу кинески експерти. Индија је велика сила која има дугу традицију стратешке аутономије и свесна је грешака америчке дипломатије
"Глобал тајмс": Вашингтон дубоко фрустриран због руско-индијског пријатељстваwww.globallookpress.com © © Pib/Press Information

Срдачни односи између индијског премијера Нарендре Модија и председника Русије Владимира Путина показују да су били узалудни сви напори САД да обуздају и изолују Русију, пише кинески "Глобал тајмс".

Уравнотежена дипломатија Индије не само што је у складу са њеним интересима, већ она даје допринос глобалној стратешкој равнотежи, коју је америчка хегемонија довела у питање.

Како подсећа кинески медиј, Моди је започео своју дводневну посету Русији у понедељак, где га је, у својој кући у Новом Огарјеву срдачно дочекао председник Путин, уз чај, суво воће и слаткише. Потом су двојица лидера у уторак почела званичне разговоре у Кремљу.

Према извештају руске новинске агенције ТАСС, Моди је изјавио да је "посета кући пријатеља велико задовољство", додајући да су чврсте везе између две земље "од велике користи индијском народу."

У посту који је поставио на друштвеној платформи Икс, премијер је написао да ће разговори двојице лидера "сигурно учврстити пријатељске везе Индије и Русије."

Иако је портпарол Кремља Дмитриј Песков у уторак рекао да "није предвиђена комуникација са медијима", ТАСС је објавио да ће се Путин и Моди усредсредити на трговину, економију и питања од "регионалног и глобалног значаја", што је протумачено као разговори о питањима енергетике и сукобу у Украјини.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер је у понедељак коментарисао сусрет Модија и Путина речима да је америчка влада "директно и јасно ставила до знања да су САД забринуте због односа Индије са Русијом" и да се Вашингтон нада да ће Њу Делхи тражити од Русије да "поштује Повељу УН", као и "суверенитет и територијални интегритет Украјине."

Вашингтон доживео неуспех у покушајима да обузда и изолује Русију

Модијева посета Москви показује балансирање индијске спољне политике између великих сила, изјавио је за "Глобал тајмс" професор на Кинеском универзитету за спољне послове Ли Хаидонг.

Према овом експерту, највећи изазов у данашњем свету је америчка хегемонија, која омогућава Вашингтону да делује арбитрарно и необуздано.

Продубљивање веза Русије и Индије је важан корак ка глобалној стратешкој равнотежи, констатовао је Ли, и додао: "Модијев контакт са Путином у Русији треба сматрати позитивним јер уравнотежује главне односе снага."

До посете Модија дошло је непосредно уочи самита НАТО-а у Вашингтону, који је очигледно усмерен против Русије.

Јасно је, сматра овај експерт, да Америка није успела да наговори Индију на изолацију Русије. Индија је велика сила која има дугу традицију стратешке аутономије и дубоко је свесна грешака америчке дипломатије, рекао је Ли, додајући да је "Индија у томе прагматична, за разлику од Америке."

Након избијања кризе у Украјини, Индија је одбила да се придружи антируским санкцијама које је прогласио Запад и окренула се сарадњи са Русијом, од које сада увози више од 40 одсто нафте. Такође, Русија је и кључни добављач војне опреме за Индију.

"Ближи односи између Индије и Русије показују неуспех стратегије САД да обуздају и изолују Русију, а то значи дубоку фрустрацију за елите у Вашингтону", сматра Ли.

Кинески аналитичар верује да ће политика Индије према Русији остати непромењена, без обзира ко ће у новембру преузети дужност у Белој кући.

image