Свет

Пољска ће "охрабривати" Украјинце да се врате кући и прикључе се сукобу

Кијев је позвао западне савезнике да подрже мобилизацију слањем војно способних украјинских мушкараца назад у њихову домовину
Пољска ће "охрабривати" Украјинце да се врате кући и прикључе се сукобуGetty © Pablo Miranzo/Anadolu

Варшава је пристала да помогне Кијеву у мобилизацији и позвала све способне украјинске мушкарце у Пољској да се врате кући и придруже борби против Русије.

У складу са билатералним безбедносним споразумом који су у понедељак потписали украјински Владимир Зеленски и пољски премијер Доналд Туск, Варшава ће "охрабрити" држављане Украјине да се врате у своју домовину "како би служили у оружаним снагама… и другим безбедносним и одбрамбеним снагама".

Кијев има потешкоћа да регрутује још трупа за борбу против Русије, упркос томе што је раније ове године спровео велику реформу која је за циљ имала да сузбије избегавање мобилизације.

Многи украјински мушкарци радије избегавају мобилизацију, или чак ризикују свој живот у покушајима да незаконито пређу границу и побегну у ЕУ, наводе западни медији.

Високи украјински званичници позвали су западне државе које пружају уточиште украјинским мушкарцима да их убеде да се врате кући.

Михаил Подољак, помоћник Зеленског, тврдио је прошлог децембра да би стране владе његовим сународницима "требало да ускрате боравишне дозволе, помоћ и могућност запошљавања".

Кијевска реформа мобилизације укључује ускраћивање конзуларних услуга за украјинске мушкарце који бораве у страним земљама, ако не пријаве своје личне податке Министарству одбране.

Пољска је одобрила привремени боравак за око 950.000 Украјинаца од ескалације сукоба с Русијом 2022. године. Министар одбране Владислав Косињак-Камиш рекао је у априлу да Варшава тражи начине да помогне Кијеву при мобилизацији.

"Мислим да су многи наши сународници огорчени када виде младе Украјинце у кафићима и чују колико нам је труда потребно да помогнемо Украјини", рекао је тада пољски министар одбране.

Пољска ће бити домаћин "Украјинске легије", нове добровољачке јединице намењене грађанима Украјине који живе у ЕУ, а коју ће обучавати и наоружавати Запад, рекао је Зеленски у понедељак на конференцији за новинаре са Туском у Варшави.

Билатерални споразум са Варшавом је један у низу споразума које је Украјина потписала са западним земљама.

Споразуми имају за циљ да обезбеде дугорочну војну помоћ Кијеву, пошто Украјина и даље није добила јасан одговор у вези са њеним потенцијалним чланством у НАТО-у.

image