Свет

Столтенберг: Не постоји војна претња из Русије, Украјина у овом тренутку не може у НАТО

Генерални секретар Алијансе потврдио је данас да не постоји консензус о уласку Кијева у блок, али да ће НАТО ипак договорити нови велики пакет помоћи Украјини, који ће укључивати финансијске обавезе, нове безбедносне споразуме и системе ПВО
Столтенберг: Не постоји војна претња из Русије, Украјина у овом тренутку не може у НАТОGetty © Sean Gallup / Staff

Тренутно не постоји војна претња по Алијансу из Русије, поручио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг из Вашингтона. Како каже, Русија је тренутно "превише заузета" СВО. Међутим, додаје, са њене територије долазе сајбер-претње. 

Столтенберг је изјавио и да Украјина у овом тренутку не може да уђе у НАТО и да је рано говорити о томе који би то био рок за њено учлањење.

"Да бисмо позвали новог савезника, потребан нам је консензус. Све чланице алијансе сагласне су да ће Украјина постати чланица НАТО-а, али је рано рећи када ће се то догодити", објаснио је он.

Ипак, без обзира на то, на крају самита државе чланице ће договорити велики пакет помоћи Украјини, који ће се састојати из пет делова. У питању су дугорочне финансијске обавезе, нова обећања у вези са војном испоруком, укључујући и системе ПВО, нове билатералне безбедносне споразуме Кијева са осталим чланицама Алијансе, али и обезбеђивање потпуне компатибилности украјинске армије са снагама НАТО-а и оснивање центра за обуку у Пољској. 

"Све то биће мост за улазак Украјине у НАТО", изјавио је Столтенберг.

Како је даље навео, САД ће и даље остати поуздан савезник пакта, без обзира на то ко буде нови председник, а најавио је и да ће САД, Италија, Румунија, Холандија и још један члан блока највероватније ових дана обећати да ће за Украјину обезбедити нове системе ПВО. Како је рекао, то значи да ће Украјина добити пет нових система ПВО.

image