Свет

НАТО авиони овог лета изнад Украјине? Блинкен: Пошиљка је спремна

У овом тренутку пошиљка борбених авиона Ф-16 који су обезбедиле Данска и Холандија иде ка Украјини, рекао је Блинкен на Самиту НАТО-а
НАТО авиони овог лета изнад Украјине? Блинкен: Пошиљка је спремна© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Генерални секретар САД Ентони Блинкен изјавио је данас да је слање одбрамбених система Украјини, попут система "Патриот" и других, кључно за одбрану инфраструктуре и украјинског народа, као и снага.

"Кључ је да се покрену економске инвестиције у Украјини. То је посао број један за Украјину и Алијансу, али то је само део пакета који смо саставили", рекао је Блинкен у Вашингтону на Самиту НАТО-а.

Он је рекао да "у овом тренутку" пошиљка борбених авиона Ф-16 који су обезбедиле Данска и Холандија иде ка Украјини.

"Они ће већ овог лета летети над Украјином", рекао је Блинкен.

Он је истакао да је за њега успех независна и снажна Украјина, интегрисана у НАТО и Европску унију, и она која "стоји на својим ногама и економски и демократски".

"Украјина јесте на том путу. Имамо обиман пакет који гради мост Украјине ка НАТО-у", навео је Блинкен.

Секретар је оценио да је економска путања Украјине у "критичном" стању, пошто Украјина има капацитет за рад одбрамбене индустрије и за себе и за друге, али да "физичке инвестиције" морају бити заштићене.

Лидери НАТО-а окупили су се на самиту у Вашингтону, на којем Алијанса 9, 10. и 11. јула обележава 75. годишњицу постојања.

image