Свет

Турска прогласила 11. јул за Међународни дан сећања на "геноцид" у Сребреници

Одлука турског председника донета је на основу резолуције коју је 23. маја усвојила Генерална скупштина УН
Турска прогласила 11. јул за Међународни дан сећања на "геноцид" у СребренициGetty © Muhammed Selim Korkutata/Anadolu

Одлуком председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, 11. јул проглашен је као Међународни дан сећања на наводни геноцид у Сребреници, објавила је агенција Анадолија.

У одлуци с потписом Ердогана наведено је да је "геноцид у Сребреници, који је Међународни суд правде означио као највећи геноцид у Европи након Другог светског рата због убистава више од осам хиљада људи у Босни и Херцеговини, уз подсећање да је 11. јули 1995. године оставио мрачан траг у људској историји".

Подсећа се на резолуцију о Сребреници коју је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила 23. маја ове године.

Наглашено је да се у овој резолуцији безрезервно осуђују дела којима се величају они који су пред међународним судовима осуђени за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, укључујући одговорне за геноцид у Сребреници као историјски догађај, те се саветује државама чланицама да развију одговарајуће програме за спречавање, порицање, искривљавање геноцида и појава сличних догађаја у будућности.

"У том контексту, 11. јул, који је прихваћен да подигне свест у целом свету кроз посебне комеморацијске догађаје, едукацију и активности подизања свести јавности које ће се одржати у знак сећања и почасти жртвама геноцида у Сребреници, у нашој земљи обележава се с циљем дељења боли и осуде геноцида и злочина против човечности те ће се обележити као 'Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници 1995. године'", наведено је у одлуци, те додато:

"Активности које ће се организовати у оквиру обележавања 11. јула, Међународног дана и сећања на геноцид у Сребреници, спроводиће се у сарадњи с релевантним јавним институцијама и организацијама под координацијом Министарства спољних послова. Замолио бих вас за информације и помоћ у пружању свих врста потпоре и помоћи потребних свим јавним институцијама и организацијама без одлагања како би се догађаји који ће се организовати у овом контексту спровели на најбољи могући начин."

image