Турска прогласила 11. јул за Међународни дан сећања на "геноцид" у Сребреници

Одлука турског председника донета је на основу резолуције коју је 23. маја усвојила Генерална скупштина УН

Одлуком председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, 11. јул проглашен је као Међународни дан сећања на наводни геноцид у Сребреници, објавила је агенција Анадолија.

У одлуци с потписом Ердогана наведено је да је "геноцид у Сребреници, који је Међународни суд правде означио као највећи геноцид у Европи након Другог светског рата због убистава више од осам хиљада људи у Босни и Херцеговини, уз подсећање да је 11. јули 1995. године оставио мрачан траг у људској историји".

Подсећа се на резолуцију о Сребреници коју је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила 23. маја ове године.

Наглашено је да се у овој резолуцији безрезервно осуђују дела којима се величају они који су пред међународним судовима осуђени за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, укључујући одговорне за геноцид у Сребреници као историјски догађај, те се саветује државама чланицама да развију одговарајуће програме за спречавање, порицање, искривљавање геноцида и појава сличних догађаја у будућности.

"У том контексту, 11. јул, који је прихваћен да подигне свест у целом свету кроз посебне комеморацијске догађаје, едукацију и активности подизања свести јавности које ће се одржати у знак сећања и почасти жртвама геноцида у Сребреници, у нашој земљи обележава се с циљем дељења боли и осуде геноцида и злочина против човечности те ће се обележити као 'Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници 1995. године'", наведено је у одлуци, те додато:

"Активности које ће се организовати у оквиру обележавања 11. јула, Међународног дана и сећања на геноцид у Сребреници, спроводиће се у сарадњи с релевантним јавним институцијама и организацијама под координацијом Министарства спољних послова. Замолио бих вас за информације и помоћ у пружању свих врста потпоре и помоћи потребних свим јавним институцијама и организацијама без одлагања како би се догађаји који ће се организовати у овом контексту спровели на најбољи могући начин."