Свет

"Блумберг": Орбан се састаје с Трампом

Доналд Трамп је у више наврата истицао да би окончао украјински сукоб у најкраћем могућем року уколико поново постане председник САД
"Блумберг": Орбан се састаје с ТрампомGetty © Mark Wilson

Мађарски премијер Виктор Орбан састаће се с бившим председником САД Доналдом Трампом у Флориди, јављају извори за "Блумберг".

До сусрета с Трампом долази након што је Орбан, чија је земља преузела председавање над ЕУ, најавио да ће следећа етапа на његовој дипломатској турнеји чији је циљ промовисање мира у Украјини бити Вашингтон.

Орбан је претходно посетио Кијев, Москву и Пекинг. 

"Блумберг" оцењује да ће Орбанова посета изазвати забринутост да би мађарски премијер могао да ради као посредник између руског председника Владимира Путина и највероватнијег републиканског кандидата на предстојећим председничким изборима у САД, који је у више наврата истицао да би окончао украјински у најкраћем року ако победи на изборима. 

Претходно је Орбанова посета Москви изазвала лавину негативних реакција из Европске уније. Шеф ЕУ дипломатије Жосеф Борељ објавио је да Орбан није добио никакав мандат да у име блока промовише мир, а портпарол Европске комисије Ерик Мамер је оптужио мађарског премијера да "подрива јединство ЕУ".

Извори за проатлантски "Политико" претходно су рекли да је, због Орбанове посете Москви, мађарско председавање над блоком већ "мртво", а "Блумберг" напомиње да је састанак мађарског премијера и руског председника био међу главним темама овогодишњег НАТО самита у Вашингтону.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је за Си-Би-Ес њуз да је Орбан "јасно ставио до знања да није отишао у Москву у име" Алијансе.

Орбанов састанак с Путином изазвао је и негодовање актуелног председника САД Џозефа Бајдена, који је на предизборном митингу у Филаделфији рекао да Орбан "не мисли да демократија функционише".

image