Свет

Израел наредио потпуну евакуацију града Газе

Израелски авиони су бацили летке у којима позивају "све у граду Гази" да га напусте, пошто ће постати "опасна зона борбених дејстава"
Израел наредио потпуну евакуацију града Газе© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наложиле су свим преосталим становницима града Газе да побјегну на југ према Деир ел Балаху.

До позива на потпуну евакуацију долази у тренутку када Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) појачавају војне операције у палестинској енклави, укључујући напад на комплекс агенције УН за избеглице за који тврде да га користе Хамас и борци палестинског Исламског џихада.

ИДФ су издале неколико упозорења о евакуацији у граду Газа у протеклих неколико дана, пошто су израелске трупе извеле операције у његовим западним, јужним и источним деловима, наводи "Тајмс оф Израел".

У северном делу се и даље налази око 200.000 Палестинаца, наводи лист, цитирајући процене ИД.

Израелски авиони су бацили летке у којима позивају "све у граду Гази" да га напусте, пошто ће постати "опасна зона борбених дејстава". На летцима су наведена два "безбедна пута" за евакуацију и упутство да се крене на југ.

Канцеларија УН за координацију хуманитарног рада (УНОЦХА) упозорила је да ће најновија израелска наређења погоршати ионако тешку ситуацију у Гази, где је велика већина становништва расељена од почетка рата у октобру.

Директива ће "само подстаћи масовну патњу палестинских породица, од којих су многе изнова и изнова расељаване", наводи агенција. Упозорава се да поновљено расељавање Палестинаца отежава рад хуманитарних група јер су оне принуђене да "изнова и изнова поново покрећу своје хуманитарне операције".

"Хуманитарни радници реагују али оно шта могу да учине је далеко мање од онога шта је потребно", поручио је Муханад Хади из УН хуманитарног коридора за окупирану палестинску територију на Иксу након посете Гази.

ИДФ су саопштиле да наставља "циљану оперативну активност засновану на обавештајним подацима" у Рафи и другде. Израелска војска је у више наврата поручивала да ће испунити своју мисију неутралисања Хамас и сродних група у Гази и ослободити преостале израелске таоце.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је током обраћања Кнесету да су акције ИД "довеле до елиминације преко 14.000 терориста и колапса војних оквира Хамаса".

image