Свет

Амерички сенатор: Запад запањен слабостима у својој војној индустрији

Сукоб у Украјини захтева још много више новца, рекао је републиканац Џим Риш
Амерички сенатор: Запад запањен слабостима у својој војној индустријиGetty © Hannah Beier

Конфликт у Украјини открио је проблеме са војно-индустријском производњом на Западу који се морају решити, рекао је амерички сенатор Џим Риш из Ајдаха.

Риш је високо позиционирани републиканац у Одбору за спољне послове Сената.

"Мислим да смо сви били запањени слабостима и рупама у нашој индустријској производњи када је у питању одбрана. Морамо да учинимо више", рекао је Риш на НАТО јавном форуму у Вашингтону. 

Сенатор из Ајдаха говорио је у оквиру панела под називом "Јачање трансатлантске везе", у којем су учествовали и чешки председник Петр Павел, данска премијерка Мете Фредериксен и премијерка Естоније Каја Калас.

Риш је приметио да су се све чланице Алијансе сложиле да троше најмање два одсто БДП-а на одбрану још 2014. године, а да неке државе још увек нису испуниле ту обавезу.

"Искрено, сада када се то догодило, два одсто вероватно није довољно", додао је он, мислећи на сукоб Русије и Украјине.

САД и њихови савезници послали су у Украјину оружје, муницију и опрему у вредности од више десетина милијарди долара, почевши са испорукама чак и пре почетка руске војне операције. Украјински лидер Владимир Зеленски недавно је упозорио да Кијев има 14 бригада, али да нема наоружања за њих док га Запад не пошаље.

За разлику од Русије, НАТО чланице имају потешкоћа са повећањем војно-индустријске производње, што доводи у питање њихову способност да попуне своје испражњене арсенале, а камоли да наоружавају Кијев "докле год је потребно".

"Производња је важна. Производња је одвраћање", рекла је заменица америчког министра одбране Кетлин Хикс на скупу произвођача оружја током НАТО самита у уторак.

Она је тврдила да западне земље могу брзо да изграде "арсенале демократије", пошто њихови политички системи наводно подстичу иновације и транснационалну сарадњу, док "аутократски" системи попут Русије или Кине то не чине.

Бела кућа је представила отворени програм финансирања Украјине као потенцијалну шансу за стварање нових "добрих, америчких радних места" у оквиру војне индустрије. Међутим, према америчким медијима, иако су компаније као што су "Рејтеон", "Џенерал дајнемикс" и "Локид Мартин" оствариле невероватну добит, ширење производних капацитета и запошљавање нових радника иде споро.

image