Свет

Кремљ: Тврдње о наводним руским саботажама у Европи су русофобичне хистерије

Наводи неименованих западних званичника о кампањи коју Русија наводно спроводи у Европи су неосновани, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за "Вашингтон пост"
Кремљ: Тврдње о наводним руским саботажама у Европи су русофобичне хистеријеwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Амерички лист "Вашингтон пост" (ВП) затражио је од секретара за штампу председника Владимира Путина Дмитрија Пескова да коментарише тврдње из неименованих извора да Москва регрутује незадовољне Европљане за саботаже.

"Ове претпоставке и тврдње су неосноване и представљају подстицање русофобичне хистерије", изјавио је Песков.

Анонимни извори су за овај амерички лист саопштили да је низ инцидената широм Европе, од Немачке до Пољске и Британије, дело појединаца које је Русија регрутовала преко шифрованих апликација.

"Русија се бори против Запада на самом Западу, на западној територији", цитира лист једног неименованог званичника НАТО-а.

"Западни званичници тврде да су операције које налаже Кремљ осмишљене да не пређу праг оружаног напада, уз изазивање узнемирености јавности", известио је ВП.

Овај лист је објавио тврдње неименованих званичника о извештајима о инцидентима у којима умешаност Русије није документована, као и нејасне изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена и литванског министра спољних послова Габријелијуса Ландсбергиса, који говоре о "тајној кампањи Кремља".

Према Блинкену, "буквално сваки савезник" на састанку НАТО-а у Прагу покренуо је питање "хибридних напада" из Русије, као што су "паљење складишта за снабдевање, игнорисање морских демаркација на Балтику, уз подстицање сајбер-напада и ширење дезинформација".

Такође, ВП тврди да је имао увид у "документе Кремља до којих је дошла европска обавештајна служба", а који, наводно, садрже информације о незадовољним радницима у хемијској фабрици БАСФ-а у Немачкој.

У документима, тврди ВП, један руски обавештајни стратег позива на "подстицање етничке мржње" и на "организовање штрајкова". БАСФ је саопштио да се овај инцидент није догодио.

Ове дезинформације су представљене у тренутку када су се лидери НАТО-а окупили у Вашингтону да одобре нову војну помоћ Кијеву.

image