Свет

"Блумберг": Модијева посета Русији прст у око америчким званичницима

Амерички званичници рекли су да су уверени да ће америчко-индијски односи "превазићи ову епизоду" кроз наставак искрених разговора, али су рекли да је посета била "тешка и непријатна" за Бајденов тим
"Блумберг": Модијева посета Русији прст у око америчким званичницима© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Посета индијског премијера Нарендре Модија Москви, и његови присни разговори са руским председником Владимиром Путином уочи кључног самита НАТО-а, фрустрирала је америчке званичнике, који су ближе везе са том јужноазијском државом учинили каменом темељцем своје спољне политике.

Анонимни званичници Бајденове администрације за "Блумберг" тврде да је прва посета индијског лидера Русији у последњих пет година осоколила многе у Америци који су критични према ближим везама са Модијевом владом.

САД су се обавезале да ће сарађивати са Индијом на развоју вештачке интелигенције и заједничкој производњи осетљивих одбрамбених технологија.

Током посете Москви, Моди је загрлио Путина и поздравио га као пријатеља. Путовање је довело до продубљења цивилне нуклеарне сарадње две земље, као и до најаве проширеног дипломатског присуства Индије у Русији.

Посета је дошла у тренутку док су се САД припремале за организацију годишњег самита НАТО-а, којим је обележено 75 година постојања Алијансе. Према наводима "Блумберга", демократска администрација у Вашингтону је тај самит видела као значајан за сопствени кредибилитет.

Амерички званичници рекли су да су уверени да ће америчко-индијски односи "превазићи ову епизоду" кроз наставак искрених разговора, али су рекли да је посета била "тешка и непријатна" за Бајденов тим.

Они су изразили забринутост током низа састанака и телефонских позива са индијским колегама последњих недеља, према наводима анонимних америчких и индијских званичника.

Током једног таквог разговора, заменик америчког државног секретара Курт Кембел изразио је забринутост због посете индијском секретару за спољне послове Винају Мохану Кватри, објашњавајући да је "тајминг посете посебно проблематичан за Вашингтон".

Ипак, Кембел је својим колегама рекао да САД разумеју да Индија има дугогодишње везе са Русијом и поздравио је именовање новог индијског амбасадора у Вашингтон. Кембел се сматра снажним заговорником јачих дипломатских и безбедносних веза САД са Индијом, наводи "Блумберг".

САД су више пута "охрабривале Индијце да притисну Путина да оконча рат у Украјини", наводи тај амерички портал позивајући се на изјаве званичника, додајући да је Индијцима речено "у којим областима индијски извоз или комерцијална сарадња подржавају руску ратну машину".

Према наводима "Блумберга", индијска влада је унапред обавестила САД о Модијевим плановима и уверила САД да током посете неће бити постигнуто "много тога конкретног".

Међутим, тај портал наводи да Индија води независну спољну политику, као и да је један од највећих купаца руске нафте и оружја. Русија и Индија негују везе још од периода Хладног рата, када је тадашњи СССР био један од главних индијских партнера.

image