Свет

Земље ЕУ кажњавају Орбана због састанка са Путином?

Земље ЕУ ће, пише италијански лист, казнити Орбана бојкотом неформалних министарских састанака
Земље ЕУ кажњавају Орбана због састанка са Путином?www.globallookpress.com © © Kremlin Pool

Земље Европске уније намеравају да "казне" Будимпешту бојкотом министарских неформалних састанака током мађарског председавања Саветом ЕУ, због посета мађарског премијера Виктора Орбана Москви и Пекингу, пише италијански лист "Република".

Већина земаља ЕУ, пише овај лист, изразила је незадовољство Орбановим дипломатским активностима, због чега ће се око Будимпеште успоставити "санитарни кордон", што ће мађарског лидера учинити ирелевантним за одлучивање у Европи, додаје "Република".

Циљ ових иницијатива је да се "стерилизује" руководство Мађарске и да се њено лидерство у Савету ЕУ учини "безопасним и безначајним", пошто се процедура за окончање мађарског председавања Европом показала предугачком и превише компликованом.

"Сви неформални европски састанци биће игнорисани, а министри ће бити присутни само у ограниченом броју случајева. Премијеру Мађарске ће бити дозвољено само извршавање формалних процедура током полугодишњег председавања", пише овај лист. 

Орбан је са делегацијом стигао у Москву 5. јула и одржао састанак са руским председником Владимиром Путином, што је мађарски премијер назвао новом етапом мировне мисије након посете Кијеву 2. јула.

Орбан је у понедељак посетио Пекинг, где је изјавио да је Мађарска противи конфронтацији са Кином и да се залаже за кинеско-европску сарадњу. После Пекинга, Орбан је отишао у Вашингтон на самит НАТО-а.

Прес-секретар Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је мађарски премијер показао политичку вољу за дијалогом, и да то Москва сматра веома позитивним и корисним, док је ЕУ осудила Орбаново путовање у Москву.

image