Свет

Анализа ИПЕСЕ: Бирачи у Француској се удружили да би спречили Марин Ле Пен да преузме власт

Недостатак јасне већине могао би имати значајне импликације на процес проширења Европске уније посебно када је у питању Балкан, пише у анализи
Анализа ИПЕСЕ: Бирачи у Француској се удружили да би спречили Марин Ле Пен да преузме властGetty © Carl Court

Француски бирачи удружили су се како би спречили странку Марин Ле Пен Национално окупљање (РН) да преузме власт, оценио је Институт за политику и економију Југоисточне Европе (ИПЕСЕ) у анализи коју је написао након завршених ванредних парламентарних избора.

Како је наведено, пре недељу дана, деловало је да француски председник Емануел Макрон иде ка катастрофи, јер је изгледало да су ванредни избори РН довели "на корак до власти".

"До недеље увече његова (Макронова) центристичка коалиција ипак је спречила најгоре и опстала као парламентарна снага иако у значајно смањеном формату. Сада ће се наћи у ситуацији где ће премијер највероватније бити опозициони политичар", наведено је у анализи.

У недељу увече РН је, сада под вођством Жордана Барделе, обезбедило 143 места у парламенту, што је повећање од 54 у односу на 2022. годину, али значајно мање од 289 колико је потребно да би се формирала већина.

У првом кругу избора, кандидати РН су у великом броју случајева водили у својим окрузима, али нису успели да остваре победе у другој рунди.

Бардела је у изборној ноћи осудио оно што је описао као "неприродан савез" између Макрона и левичара осмишљен да осујети значајан успех РН, оцењено је у анализи.

Лидер партије Непокорена Француска Жан-Лик Меланшон захтевао је да Макрон именује левичарског премијера и тиме призна учинак његове странке.

"Међутим Меланшонова радикална политика и невољност других левичарских партија да га у потпуности подрже компликују изгледе за то", наведено је.

Уколико ниједна странка не обезбеди већину Француска ће се суочити са периодом преговора и потенцијалне нестабилности, а Макрон би могао да именује прелазну владу, задржавајући тренутног премијера Габријела Атала.

"Француска је гурнута у потенцијално дуготрајни политички ћорсокак који би могао да заоштри односе и функционисање ЕУ", наведено је.

У анализи је додато да домаћа превирања долазе у незгодном тренутку, посебно због неизвесности коју доносе предстојећи председнички избори.

Ипак, како се даље наводи у анализи, само дан након другог изборног круга у Француској Марин Ле Пен и Жордан Бардела прикључили су РН новооснованој групи у Европском парламенту названом Патриоте за Европу, коју је основао мађарски премијер Виктор Орбан.

Недостатак јасне већине могао би имати значајне импликације на процес проширења Европске уније посебно када је у питању Балкан.

"Француска је под председником Емануелом Макроном била кључни играч у обликовању политика ЕУ, укључујући и стратегије проширења", наведено је.

Следећи кораци у формирању стабилне владе биће кључни у обликовању будућег управљања Француске и њене улоге у ширем европском контексту.

Оцењено је да ће предстојећи месеци бити одлучујући у одређивању пута којим ће се Француска кретати.

image