Свет

Британци признали да су неспособни за рат, али прете Русији

Британски министар одбране владе у сенци Лук Полард признао је да су способности британске војске смањене, услед 14 година недовољног финансирања под конзервативцима
Британци признали да су неспособни за рат, али прете Русији© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Након упозорења Москве да ће уследити одговор уколико Велика Британија дозволи Украјини да нападне дубоко на територију Русије ракетама "сторм шедоу", Лондон је признао да су се британске оружане снаге суочиле са смањеном војном способношћу после 14 година владавине конзервативаца, пише "Дејли мејл".

Британски министар одбране Грант Шапс је недавно рекао ће британска влада настојати да заврши своју стратешку ревизију одбране за мање од годину дана, усред упозорења бивших војних шефова да је Британија неспремна за претњу ратом.

Британски министар одбране владе у сенци Лук Полард рекао да су се британске оружане снаге суочиле са рупом од 14 година недовољног финансирања под конзервативцима, што је довело до "смањених способности". 

Нови британски премијер Кир Стармер је сигнализирао да Украјина може да користи британске ракете "сторм шедоу" за нападе на војне циљеве унутар Русије и потврдио да ће наставити политику претходне британске владе о коришћењу британског оружја дугог домета у руско-украјинском рату.

Истовремено, Стармер је нагласио да украјинске оружане снаге морају да користе оружје добијено из Лондона "у складу са међународним хуманитарним правом" и у "одбрамбене сврхе".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је поручио да није видео изјаву британског премијера Кира Стармера о томе да Украјина може да користи британске ракете "сторм шедоу", али сматра да је у питању још један "апсолутно неодговоран корак који води ка ескалацији тензија", додајући да ће Кремљ "све ово пажљиво снима и да ће предузети одговарајуће мере".

Украјина је већ користила крстареће ракете "сторм шедоу" која има домет од 250 до 560 километара, у зависности од модификације.

Како је известио генерал-потпуковник Андреј Семјонов, командант снага ПВО и противракетне одбране и заменик главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије, крстареће ракете "сторм шедоу" могу неприметно да долете до циља јер се наводе америчким сателитима.

Руски председник Владимир Путин изјавио је почетком јуна да би Москва могла истом мером да одговори на испоруке оружја дугог домета Украјини. Према његовим речима, Русија ће размотрити могућност пребацивања свог наоружања у регионе одакле се могу вршити удари на осетљиве објекте држава које снабдевају Кијев.

image