Свет

Сијарто: Ако се не обустави сукоб, Украјине више неће бити

Украјина није успела да постигне успех на бојном пољу, а нико не одговара на питање колико је оружја потребно да би Кијев преокренуо ситуацију у своју корист, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Ако се не обустави сукоб, Украјине више неће битиwww.globallookpress.com © Heikki Saukkomaa via www.imago-i/www.imago-images.de

Приступ Европске уније и НАТО-а сукобу у Украјини није донела резултате, а та земља ће бити уништена ако се сукоб не обустави, упозорио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Стратегија коју ЕУ и Алијанса спроводе у последње две и по године једноставно није дала никакве резултате јер се ситуација погоршава, видите жестоке нападе. Видите ризик од ескалације. Видите бруталност на бојном пољу. И мислим да ће се ситуација погоршати. Ако не успемо да обуставимо рат, погинуће још хиљаде, десетине хиљада или стотине хиљада људи, а Украјина ће бити уништена", упозорио је Сијарто у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Према његовим речима, Украјина није успела да постигне успех на бојном пољу.

"Када питамо који је коначан број оружја које треба да се испоручи да би се преокренула ситуација на бојном пољу, нико не може да одговори", напоменуо је шеф мађарске дипломатије.

Председник Русије Владимир Путин је средином јуна на састанку са руководством руског Министарства спољних послова говорио о колапсу пређашњег евроатлантског система безбедности и предложио изградњу нове архитектуре која узима у обзир бриге свих страна.

Путин је изнео и услове за мировне преговоре у Украјини. Међу њима је и повлачење украјинских оружаних снага из Донбаса и Новоросије и одустајање Кијева од уласка у НАТО. Осим тога, Русија сматра неопходним неутралан, ванблоковски, ненуклеарни статус Украјине, као и укидање свих западних санкција.

image