Свет

Немачки професор потврдио: Бајден има Паркинсонову болест

Неуропатолог и професор немачког универзитета Кристоф Клајншниц оценио је да се амерички председник највероватније налази у касној фази Паркинсонове болести, у којој лекови и друге методе не помажу
Немачки професор потврдио: Бајден има Паркинсонову болестGetty © Justin Sullivan / Staff

Председник САД Џозеф Бајден има Паркинсонову болест, тврди професор немачког универзитета, неуропатолог Кристоф Клајншниц за немачки "Велт". 

Након што је Бела кућа 8. јула демантовала да се амерички лидер лечи од ове болести, Клајншниц је указао да су код Бајдена приметна два типична симптома Паркинсона – "смрзнуто лице" и "успорени моторички покрети". Такође, каже, приметна је несигурност при говору, тихо изговарање речи и ограничена когнитивна функција, односно, памћење.

Он објашњава да се у раној фази, Паркинсонова болест и сличне болести често могу веома добро лечити.

"Ово називамо 'фазом меденог месеца'. Постоје лекови за Паркинсонову болест, потпуно нове процедуре као што је терапија пумпом или дубока мождана стимулација. Тада пацијенти нису нужно ограничени у свакодневном животу", рекао је Клајншниц.

Ипак, како је оценио, код америчког председника није у питању рана фаза ове прогресивне болести.

"Нажалост, такве болести, ми их називамо неуродегенеративним, оне напредују. Нервне ћелије у мозгу настављају да пропадају. И што дуже болест траје, поремећаји постају озбиљнији и лек више не може да делује ефикасно. А председник, мора се рећи, дефинитивно није у раној фази такве неуродегенеративне болести. Пре ће бити да је у некој касној фази. Мислим да му дужност председника САД представља посебан изазов", оценио је професор немачког универзитета.

image