Свет

Шведска спремна да испоручи авионе "грипен", одлука зависи од Кијева

На питање зашто је Шведска суспендовала планове о испоруци авиона "грипен", Билстром је рекао да је Украјини дата шанса да добије ловце Ф-16
Шведска спремна да испоручи авионе "грипен", одлука зависи од Кијева© Tanjug/Anders Wiklund/TT News Agency via AP

Шведска је спремна да пошаље Украјини авионе ловце "грипен", али одлука о томе је на Кијеву, изјавио је шеф шведске дипломатије Тобијас Билстром.

Он је за "Глас Америке" нагласио да се Украјини мора пружити сва могућа војна помоћ, укључујући противваздушну одбрану, како би могла да се заштити.

На питање зашто је Шведска суспендовала планове о испоруци авиона "грипен", Билстром је рекао да је Украјини дата шанса да добије ловце Ф-16.

"Уосталом, више земаља има авионе Ф-16 него ловце 'грипен'. То нема везе са одлуком шведске владе. Таква одлука је донета због чињенице да је Украјина закључила да им је превише да имају два система ловаца истовремено", навео је шведски званичник који учествује на самиту НАТО у Вашингтону.

Он је додао да су у питању системи и да није реч само о набавци авиона и обуци пилота, већ да су то комплексни системи и било би тешко применити оба у исто време.

Билстром је нагласио да то не значи да Шведска није отворена за наставак слања "грипена", ако и када буде завршен програм са применом ловаца Ф-16.

Он је поновио да је то питање за Украјину а не за Шведску.

Шведска је испоручила војну, хуманитарну и цивилну помоћ Украјини вредну око 4,5 милијарди евра. Билстром је указао и да је самит НАТО у Вашингтону важан јер обезбеђује да одговор Алијансе буде боље координиран као и да она игра истакнутију улогу у давању подршке Украјини.

image