Свет

Ердоган: С Путином се увек може разговарати, Турска неће бити страна у сукобу у Украјини

Изузетно негативан однос западних земаља према Русији само је "долио уље на ватру", погоршавајући ситуацију у Украјини, оценио је турски председник
Ердоган: С Путином се увек може разговарати, Турска неће бити страна у сукобу у Украјиниwww.globallookpress.com © Xinhua

Са руским председником Владимиром Путином могуће је разговарати о разним питањима, чак и ако постоје разлике у мишљењима, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Наравно, не слажемо се са господином Путином у свему. Међутим, у могућности смо да разговарамо о питањима између себе и нађемо конкретне начине за њихово решавање", казао је Ердоган у интервјуу за "Њузвик".

Турски лидер је додао да Анкара не води "политику оптерећену предрасудама" и да тражи разуман приступ решавању проблема.

Говорећи о сукобу у Украјини, Ердоган је навео да је изузетно негативан однос западних земаља према Русији само "долио уље на ватру", погоршавајући ситуацију у тој земљи и да Турска неће учествовати у том сукобу.

"Од самог почетка смо изјавили да нећемо учествовати у овом рату. Наш став је искључиво за мир. Решење није у већем крвопролићу и патњи, већ у трајном миру постигнутом дијалогом. Тај сукоб донео је Украјини више штете него користи", оценио је турски председник и додао да, за разлику од других земаља НАТО-а, Анкара "води дијалог са обе стране у сукобу, покушавајући да постигне мир".

Како је навео, Анкара сматра да је решење сукоба у Украјини у дијалогу и дипломатији.

Ердоган се такође дотакао и турског чланства у ШОС-у, нагласивши да чланство Турске у НАТО-у не спречава ту земљу да успостави позитивне односе са Кином и Русијом, а Шангајска организација за сарадњу не представља алтернативу Северноатлантском савезу.

Наиме, Ердоган учествује на НАТО самиту, који се одржава у Вашингтону од 9. до 11. јула, а Алијанса слави 75. годишњицу потписивања Северноатлантског уговора. 

Претходно су руски и турски председник разговарали у Астани на маргинама самита ШОС, о питањима економске сарадње, интеракције у енергетици и туризму.

Како је саопштено из кабинета турског лидера, Ердоган је Путину рекао да је Анкара спремна да да допринос и да може да постави основу за споразум о прекиду ватре између Руске Федерације и Украјине.

image