Свет

Фицова странка неће подржати улазак Украјине у НАТО: То је почетак трећег светског рата (ВИДЕО)

Дао сам инструкције министрима, који су били на НАТО самиту у Вашингтону, да у завршној декларацији сачувају услов за сагласност парламената свих земаља, које су чланице Алијансе, за могући улазак Украјине у ту организацију, рекао је словачки премијер
Фицова странка неће подржати улазак Украјине у НАТО: То је почетак трећег светског рата (ВИДЕО)© Sean Gallup/Getty Images

Неколико дана након што се вратио својим дужностима после атентата средином маја, словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да би чланство Украјине у НАТО било гаранција за избијање трећег светског рата, стога посланици његове странке Смер неће подржати улазак Кијева у Алијансу.

"Поновићу још једном: странка Смер и њени посланици неће прихватити чланство Украјине у НАТО. Разумем жељу Украјине. То је независна држава, али чланство у Алијанси је управо гаранција за трећи светски рат", казао је Фицо у видео поруци.

Словачки премијер је додао да је дао инструкције министрима који су били на самиту НАТО у Вашингтону, да у завршној декларацији сачувају услов за сагласност парламената свих земаља, које су чланице Алијансе, за могући улазак Украјине у ту организацију.

Фицо се први пут појавио у јавности пре само неколико дана. Прошлог петка учествовао је на свечаности поводом обележавања 1161. годишњице доласка Светих Ћирила и Методија у у замку Девин. Ту је одржао кратак говор. Како су приметили локални медији, говорио је стојећи.

Подсетимо, Фицо је нападнут 15. маја. Нападач је пуцао у њега неколико пута. Атентат је извршен из политичких разлога. Према речима самог Фица, метом напада су га учинили његов став о сукобу у Украјини и други ставови који су у супротности са ставима Брисела.

image