Свет

Немачка, Француска, Италија и Пољска развијају ракете којима могу гађати Русију

Министри одбране четири земље потписали су на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону декларацију о намерама за развој наоружања високе прецизности дугог домета
Немачка, Француска, Италија и Пољска развијају ракете којима могу гађати РусијуGetty © Matthias Balk/picture alliance

Немачка, Француска, Италија и Пољска желе да развију крстареће ракете са дометом већим од 1.000 километара, преноси "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Како се наводи, министри одбране четири земље потписали су на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону декларацију о намерама за развој наоружања високе прецизности дугог домета. Сам документ садржи само општe формулације.

"Према доступним информацијама, Немачка, Француска, Италија и Пољска желе да развију крстареће ракете са дометом већим од хиљаду километара које би могле да погоде циљеве у Русији са немачке територије", пише ФАЗ.

Подсећања ради, Пентагон је 10. јула саопштио да ће од следеће године, САД почети да у Немачкој распоређују ракете дугог домета, укључујући хиперсонично наоружање.

"САД ће започети спорадично распоређивање својих оперативних група које располажу могућностима коришћења наоружања дугог домета у Немачкој 2026. године, као део свог планирања за трајно распоређивање ових способности у будућности", наводи се у извештају.

Поводом овога се огласио заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков, који је на десетом Парламентарном форуму БРИКС-а поручио да Русија већ припрема војни одговор на размештање америчких ракета у Немачкој и саопштио да све указује на то да ће САД на немачкој територији распоредити копнене верзије крстарећих ракета "томахавк" и СМ-6.

image