Свет

Сијарто: Мађарска не подржава да НАТО постане "антикинески" блок, Западном Балкану место у ЕУ

Говорећи о тренутној политици проширења ЕУ, министар спољних послова Мађарске је рекао да она "губи кредибилитет кад год је нека западноевропска или балтичка земља ометала придруживање Западног Балкана"
Сијарто: Мађарска не подржава да НАТО постане "антикинески" блок, Западном Балкану место у ЕУ© Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Мађарска не жели да НАТО постане "антикинески" блок и неће га подржати у томе, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

У декларацији са самита НАТО-а саопштено је да "Кина подстиче руске руске ратне напоре у Украјини кроз подршку руској одбрамбеној индустријској бази" и наводи се да Пекинг наставља да представља системске изазове Европи и безбедности.

Сијарто је на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону, такође, рекао да би пријем Украјине ослабио јединство унутар војно политичког савеза.

"НАТО је одбрамбени савез... не можемо га организовати у антикинески блок", рекао је Сијарто мађарској државној телевизији одговарајући на питање о напорима НАТО-а да се прошири на Индо-Пацифик.

Приступање Западног Балкана Европској унији ојачало би стабилност у региону и безбедност на континенту, а Мађарска ће током председавања Унији радити на убрзању тога процеса, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону.

Сијарто је рекао, током билатералних разговора са црногорским и северномакедонским колегама на маргинама самита НАТО-а, да стабилност региона Западног Балкана има велики утицај на безбедност у Европи.

"Пошто смо живели у сенци рата последње две и по године, не треба нам још један сукоб или нестабилност", навео је Сијарто, саопштило је мађарско министарство спољних послова, пренела је агенција МТИ.

Сијарто је напоменуо да недавни извештаји са тзв. Косова или из Босне и Херцеговине "не указују на стабилност или миран и уравнотежен развој".

Говорећи о тренутној политици проширења ЕУ, Сијарто је рекао да она "губи кредибилитет кад год је нека западноевропска или балтичка земља ометала придруживање Западног Балкана".

"Мађарско председавање ЕУ ће уложити фокусиране напоре да започне преговоре о придруживању са Северном Македонијом и отвори најмање једно поглавље у преговорима", рекао је Сијарто.

Када је реч о Црној Гори, Сијарто је навео да би мађарско председништво желело да олакша затварање "најмање седам, али оптимално девет или десет поглавља" пре краја године.

"Мислимо да је Црна Гора извршила потребне кораке", истакао је Сијарто.

image