Свет

Борељ: Ако престанемо да подржавамо Украјину, рат ће се завршити њеном капитулацијом

За ЕУ не постоји други мировни план осим плана Зеленског, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност
Борељ: Ако престанемо да подржавамо Украјину, рат ће се завршити њеном капитулацијомwww.globallookpress.com © Alberto Ortega/Keystone Press Agency

Европска унија подржава само један мировни план за Украјину - "формулу мира" Владимира Зеленског, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ по доласку на самит НАТО-а у Вашингтону.

"Ако престанемо да подржавамо Украјину, рат ће се сигурно завршити. Али како? Капитулацијом Украјине. Са марионетском владом у Кијеву, агресор је сломио украјински народ. Да ли је ово начин на који желимо да завршимо рат?", казао је Борељ, коментаришући тврдње да подршка Украјини само продужава рат.

Високи дипломата ЕУ је нагласио да је неопходна континуирана подршка Украјини да би се спречио такав исход.

"Ако не желимо да се рат заврши на овај начин, ако не желимо да Украјина буде приморана да се преда, јер не може да настави борбу, морамо да наставимо да подржавамо Украјину", оценио је Борељ.

Нагласио је да ову позицију подржава цела Европска унија, пренела је Европска правда.

"А за целу ЕУ не постоји други план осим плана Зеленског. Ово је једини мировни план за нас", истакао је.

Зеленски је на самиту у Вашингтону изразио жељу да одржи други самит мира касније ове године, након првог инаугурационог мировног самита одржаног у Швајцарској 15-16. јуна.

Он је рекао да се нада подршци САД по том питању.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да Кијев има за циљ да буде домаћин другог самита мира у једној од земаља такозваног Глобалног југа.

image