НАТО је забринутији због Бајдена, него Трампа

Бивши председник САД је западним лидерима рекао да ће, уколико не уложе више у одбрану, када ступи на функцију "охрабрити" Русе "да раде шта год желе"

Чини се да је крхко стање председника Џозефа Бајдена забринуло званичнике НАТО-а на самиту у Вашингтону много више од тога како би на блок утицао повратак Доналда Трампа у Белу кућу, пише "Политико" позивајући се на анонимне изворе.

Генералну забринутост у вези са менталним стањем 81-годишњег америчког председника погоршао је његов катастрофалан наступ у дебати против Трампа пре две недеље, у којој је Бајден бркао речи и није успевао да доврши мисли и реченице. 

Председниково очигледно лоше стање, како преноси "Политико", узнемирило је неколико европских лидера, од којих су неки већ помирени са чињеницом да би Бајден могао да изгуби новембарске изборе од бившег председника САД Доналда Трампа, који гаји много "непријатељскија" осећања према НАТО-у.

Извор "Политика" је приметио да су се на самиту у Вашингтону "сви фокусирају на то како Бајден изгледа", а не на Трампове изјаве о НАТО-у, подсећајући да ни републикански кандидат није много млађи од свог ривала.

"Волели бисмо стабилнију ситуацију у САД", додао је анонимни званичник.

Док Бајден назива НАТО "темељом глобалне безбедности", Трамп је много критичнији према блоку.

Бивши председник САД је у више наврата критиковао савезнике у НАТО-у због тога што нису платили оно што он сматра "праведним уделом" заједничке потрошње за одбрану.

Трамп је у фебруару тврдио да је западним лидерима рекао да ће, уколико не уложе више у одбрану, када ступи на функцију "охрабрити" Русе "да раде шта год желе", што су критиковали Бајден и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Раније овог месеца, "Политико" је такође известио да Трамп разматра договор са Русијом да се, уколико он буде поново изабран, НАТО не шири на Украјину и Грузију.