Свет

Шта Пољска жели: Обучите милионе грађана Украјине за борбу против Русије

Подсећања ради, украјинска војска већ дуже време има проблем са регрутацијом због чега није у стању да у потпуности попуни губитке које је претрпела од почетка СВО
Шта Пољска жели: Обучите милионе грађана Украјине за борбу против РусијеGetty © Olena Znak/Anadolu

Шеф пољског Бироа за националну безбедност Јацек Сјевјера предложио је да се у новом центру за обуку НАТО-а обуче "милиони" украјинских држављана који су побегли у земље ЕУ, преноси АП.

"Нови заједнички центар за обуку у Пољској који НАТО успоставља са Украјином би био идеално место за пружање војне обуке потенцијално 'милионима' украјинских цивила који живе у иностранству, а који би били вољни да се врате кући да се придруже борби против Русије", наводи АП, позивајући се на речи пољског званичника.

Према његовим речима, део потенцијалних "добровољаца" би желео да се обучава у некој од земаља ЕУ, а Украјина свакако има проблем да регрутима пружи довољно квалитетну обуку.

Подсећања ради, украјинска војска већ дуже време има проблем са регрутацијом због чега није у стању да у потпуности попуни губитке које је претрпела од почетка СВО, чему је допринео и велики број војноспособних мушкараца који су напустили земљу.

Са друге стране, Сјевјера сматра да би нови центар за обуку могао и да се користи за то да Украјинци са припадницима оружаних снага НАТО земаља поделе искуства која су стекли у сукобу, попут употребе цивилних дронова на бојном пољу.

"За војске НАТО држава ти детаљи су од кључне важности", рекао је он и додао да се залаже за то да западне земље дозволе Украјини да добијено наоружање користи "како сама одлучи".

image